BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.496,12
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emeklilere akıl almaz oyun

İnanılmaz bir dolandırıcılık vakası. Sosyal güvenlik kurumu uyardı. İyi giyimli ve yakalarında sahte kartlar var. Emekliyi bakın nasıl kandıyorlar.

Abone ol Mezardaki emeklinin maaşının çekilmesi haberleri tartışılmaya devam edilirken, ilginç bir gelişme daha yaşandı. Bazı sahtekârların emeklilere ulaşarak, 'ölüm yardımı vereceğiz' vaadiyle para topladığı ortaya çıktı. Vatandaşları uyaran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), böyle bir uygulamalarının olmadığını vurguladı.

Konuyla ilgili bir duyuru yapan kurum, son günlerde kendi adını kullanarak kimliği belirsiz bazı kişilerin emekli aylığı alan vatandaşların evlerine gittiği ve 'ölüm yardımı vereceğiz' vaadiyle para topladığını kaydetti.

İYİ GİYİMLİ VE YAKALARINDA KART VAR

Açıklamada, "Ölüm yardımı ödemesi yapılabilmesi için para tahsil etmeye çalışan iyi giyimli ve yakalarında tanıtım kartı olan kişilerin olduğu yönünde ihbarlar gelmektedir. Özellikle İstanbul ilinde yoğunlaşan ihbarlardan, bu kişilerin evlerine gittikleri vatandaşlarımıza, sigorta müdürlüğünden geldiklerini belirterek, ölüm yardımı ödemesi yapılabilmesi için Kurumumuz adını kullanarak vatandaşlardan para tahsil ettikleri tespit edilmiştir." denildi. Ardından kurum çalışanlarının dolaşarak emekli maaşları ile ilgili işlem yapma yetkisi bulunmadığına işaret edilerek, bu kişilere aldanmamaları çağrısında bulunuldu.

BU DERGİLER DE SAHTE

Ayrıca yine bazı art niyetli kişiler tarafından 'Sosyal Güvenlik Dergisi' ya da 'Sosyal Sigorta Gazetesi' gibi yayın isimleri ile işyerlerine giderek bu yayınların satılmaya çalışıldığı tespit edildi. Bazı kişilerin esnafı, sosyal güvenlikte değişen yasaları öğrenmek için bu yayına abone olmaya zorladığını aktaran SGK, şu uyarıda bulundu:

"Bu tür yayınların Kurumumuzla ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca konuyla ilgili daha önce Kurumumuzca yasal girişimlerde bulunulmuş olup, işverenlerimizin söz konusu girişimlere asla itibar etmemelerini hatırlatır; Kurumumuza ait aylık periyotta çıkarılan ve ücretsiz olarak abonelerimize dağıtılan 'Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık Haber Bülteni' adlı yayınımız dışında bir dergi ya da gazetemizin bulunmadığını kamuoyuna bildiririz."

Yasalarla belirlenen haller ve özel yetkilendirilen personeli haricinde hiçbir çalışanın tahsilat yapma yetkisinin bulunmadığına vurgu yapan SGK, bunun dışındaki hallerde Alo 155 ihbar hattına veya en yakın emniyet birimine başvurulmasını istedi.