BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliden promosyon davası

Bugüne kadar açtığı pek çok dava ile gündeme gelen avukat Sedat Vural bu kez emekli promosyonlarının peşine düştü.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli aylığı alan, aynı zamanda Ankara Barosuna kayıtlı olarak avukatlık mesleğini de sürdüren Sedat Vural, aylık aldığı bankadan kendisine de “promosyon” parası ödenmesi talebiyle dava açtı.

Vural, dava dilekçesinde, maaş ve ücretlerinin yatırılması karşılığında bankaların kamu çalışanlarına “promosyon” adıyla nakdi kazanım sağladığına dikkati çekti.

Ancak “promosyonun”, aylıkları Devlet Hazinesinden ödenen emeklilere verilmediğini anımsatan Vural, Anayasa'daki “sosyal hukuk devleti” ve “eşitlik” başlıklı maddelere işaret etti.

SGK ile aylığını aldığı Ziraat Bankasına dava açan Vural, dilekçesinde, “SSK emeklisi olarak kaybım olan yıllık zararımın tespiti ile 5 yıl geriye gidecek şekilde, bu zamana kadar biriken alacağımın yasal faizi ile birlikte ödenmesini talep ediyorum” ifadesini kullandı.

Başbakanlığın, kamu çalışanlarına promosyon ödenmesini düzenleyen 2007/21 sayılı genelge, Maliye Bakanlığının da Genel Tebliğ yayınlayarak, bankalardan, kamu çalışanlarına “promosyon” adlı ek mali imkanlar sağladığını belirten Vural, bankalarla protokol yapılarak, kamu çalışanları gibi Hazine'den aylık alan ve bu bağlamda “Anayasal eşitliğe” sahip bulunan emekliler için de “promosyon” adlı mali imkanların sağlanmasının, Anayasal sorumluluk olduğunu ifade etti.

PROMOSYON KONUSUNDA BANKALARI ZORLAYACAĞIZ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, emeklilere promosyon ödemesi konusunda bankaların olumsuz görüş belirttiğini ifade ederek, “Benim kişisel tahminim, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız” dedi.