BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.495,92
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekli maaş zammı belli oldu!

2 milyon 750 bin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklisine yapılacak zam belli oldu

Abone ol

Türkiye 2 milyon 750 bin Sosyal Güvenlik Kurumu emeklisine yapılacak 'intibak zammına' kilitlenirken, 2012 yılı emekli maaş zamları belli oldu.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 6,79 TÜFE oranında zam yapıldı. Bu fark ocak ayı itibarıyla maaşlara yansıyacak. Geçen yıl 813 lira alan bir emeklinin bankadaki hesabına 55 lira artı para yatacak. Temmuz ayındaki enflasyon rakamına göre emekliler ikinci altı ay için bir zam daha alacak.

7 milyonun üzerinde emeklinin 2012 maaş zammı belirlendi. Edinilen bilgiye göre son iki yıldır seyyanen yapılan zam bu yıl TÜFE oranında maaşlara yansıtıldı. İki yıldır düşük emekliye yüksek, yüksek emekliye düşük şeklinde seyyanen yapılan zam, bu yıl Tüketici Fiyatları Endeksi üzerinden belirlendi.

6 milyona yakın SSK emeklisi ile 2,3 milyon Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına yüzde 6,79 oranında zam yapıldı. İşçi ve esnaf emeklileri geçen yıl aralık ayında alınan maaşa yüzde 6,79 ilave edilerek aylıklarını alacak.

Yaklaşık 1 milyon 900 bin memur emeklisi ise memura toplu sözleşme yasasını bekliyor. Toplu sözleşmede memura verilecek zam oranın belli olmasıyla memur emeklilerinin aylıklarına da aynı oranda artış yansıyacak. Memur emeklisinin gözü kulağı da kamu çalışanlarına yapılacak zam oranına kilitlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, memur emeklileri hariç, işçi ve esnaf emeklilerinin bu ayki maaşlarını zamlı hesapladı. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alırken, eski işçi emeklileri ayın 15-19'uncu günü bankadan çekebiliyor. Devlet SSK emeklilerinin büyük çoğunluğunun maaşını sigorta tahsis numaralarının son iki numarasına göre her ayın 20-25'inci günü yatırıyor.

Esnaf emeklileri ise 25 ile 28'i arasındaki günlerde maaşlarını çekiyor. Bağ-Kur'lularla son bulan maaş yatırma bir ayın geneline yayılmış oluyor. Söz konusu tarihlerde 7 milyonun üzerindeki işçi ve esnaf emeklisi maaşını zamlı çekecek.