BIST 9.775
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,75

Emek, çok değerlidir efendim…

Emek denen şey, son derece mühimdir. Hayatımızı kolaylaştıran ve daha güzel kılan tüm faaliyetler, gereken şeylere emek vermekle gerçekleşebilir...

Emek denen şey, son derece mühimdir. Hayatımızı kolaylaştıran ve daha güzel kılan tüm faaliyetler, gereken şeylere emek vermekle gerçekleşebilir. Ancak gelin görün ki, bu hayatta en çabuk unutulan şey, yine verilen emeklerdir.

*

Yardımcı olmak istediğiniz konu üzerine enerjinizi harcarsınız. Zamanınızı harcarsınız. Sonucu istediğiniz gibi olsa da, olmasa da siz ona emek vermişsinizdir. Sonuca bakarak insanların gösterdikleri çabayı yok saymak, hayatımızda yaptığımız temel hatalardan sadece biridir. Çaba sarf etmenin azı olur, çoğu olur. Bunu söylemekte zarar yok ancak yok saymak, sanırım en hafif tabiriyle nankörlüktür.

*

Bu konuyla ilgili olarak anlatılan bir hikaye vardır. Muhtemelen hikaye gerçekte yaşanmamıştır. Ancak bir kıssa sunduğu için ben anlatmak isterim.

“1890’ların ortası… Tren rayları üzerinde oynayan çocuğu gören yaşlı adam, uzaktan izlemeye başlar. Çocuk raylar üzerinde kendince bir şeyler yapmaktadır. Tam o sırada tren ufukta görünür. Sirenini uzun uzun çalarak çocuğun raylardan çekilmesini istemektedir. Lakin ayağı raylara sıkışan çocuk kaçamaz. Durumun farkına varan yaşlı adam, raylara doğru koşmaya başlar. Nihayetinde trenin gelmesine birkaç metre kala çocuğu raylardan kurtarır.

Yaşlı adam küçük bir çocuğun hayatını kurtardığı için mutludur. Korkan ve ağlayan çocuğu sakinleştirmeye çalışan yaşlı adam çocuğa adını sorar. Çocuğun adı Adolf’tur.”

*

Bazen sonuçlara odaklanmak bizleri yanlış düşünmeye iter. Bu tür durumlarda süreçleri bilmek ve onlar üzerinden yorum yapmak daha mantıklı olabilir. Hangi konu olursa olsun, iyi niyetle verilen tüm emekler değerlidir ve bunlar üzerine saygısızlık yapılmamalıdır.

***

Sunum yaparken…

Sunum yaparken dikkat edilmesi gereken çok ama çok önemli bir konuyu sizlere sunmak isterim. Birazdan söyleyeceğim husus, -öğrencilik durumu hariç- sunumun konusu ve yerinden bağımsız olarak her şartta doğrudur.

Eğer sizden bir konuda sunum yapmanız istenmişse, o konuyu layıkıyla anlatabileceğinize inanılmıştır. Yani siz o konuda bilgili ve donanımlı olarak görülüyorsunuz zaten. Burada bir problem yok. Ancak, sunum bir şeyleri dayatmak demek değildir. Yani anlattıklarınıza katılmayanlara karşı kendinizi savunurken, içinizden: “Nasıl cevap verdim ama hadi buna da karşılık ver de göreyim.” dememelisiniz. Çünkü sizin amacınız karşınızdakilere; ‘bunlar doğrudur ve sorgulamaya hakkınız yoktur’ demek olmamalıdır. (Soru soranlar saygısızlık yapma amacındaysa o ayrı tabi.)

Sağlıcakla kalın…