BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Elvan'dan federasyon iddialarını yalanladı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "hayır" cephesinin yeni anayasayla ilgili söylemlerinin yalanlar üzerine kurulduğunu söyledi. Elvan, federasyon iddialarına ise sert çıktı.

Abone ol

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yeni anayasanın federasyon yönetimine kapı araladığı, ülkeyi bölüp parçalayacağı iddialarını yalanladı. 'Hayır' cephesinin söylemlerinin yalanlar üzerine inşa edildiğini belirten Elvan, federasyon gibi yapıların kanunla düzenlenebileceğini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti.

Tarsus ilçesindeki Şehit Ömer Halisdemir İmam Hatip Ortaokulu'nda muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Elvan, Mersin ve ilçelerine yönelik verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini, Tarsus'un devlet hastanesi, üniversite ve hükümet konağına en kısa sürede kavuşacağını söyledi.

Hükümetleri, milletin seçmesini arzu ettiklerini aktaran Elvan, bunun beraberinde güçlü yönetimi getireceğini belirtti.

Rejim değişikliği iddialarının "safsata" olduğunu, değişiklik paketindeki 18 maddenin hiçbirinde böyle bir ifadenin olmadığını vurgulayan Elvan, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir bütündür, bölünemez, parçalanamaz. Sonuna kadar üniter yapımızın arkasındayız. Türkiye, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir. Var mı değişiklik? Yok?" dedi.

Elvan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki yetkilere ilişkin eleştirilere şöyle karşılık verdi:

"Yalancının sözüne milletimiz asla itibar etmeyecektir. Efendim, bir gecede tüm lokantaları kapatabilecekmiş. Düşünebiliyor musunuz? 100 cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecekmiş. Ya atasa bugün de atar sevgili kardeşim. Biz hükümetiz, bugün de atarız. 5 başbakan yardımcısı var. Yetkimiz var. Milletle dalga geçmektir bu. Bu seçilecek olan cumhurbaşkanı meczup mu olacak? Akli dengesi olmayan birisi mi? Bunlar milletle alay ediyorlar, kusura bakmayın halkla alay ediyorlar."

Yeni anayasayla birlikte cumhurbaşkanının yapmış olduğu her iş ve işlemden dolayı Meclisin denetimine tabi olacağını belirten Elvan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siyasi denetimi de halk yapacak. Diyorlar ki 'Bu anayasa değişikliği ülkeyi federasyonlara ayıracak, bölecek, parçalayacak'. İl sayısının artırılması veya birden fazla ili ilgilendiren bir yapı oluşturulması anayasa gereği kanunda düzenlenir. Böyle bir şey söz konusu değil. Ama maalesef yalan üzerine inşa edilmiş bir anlayış var. Ne federasyon, ne rejim değişikliği, Türkiye Cumhuriyeti devleti bir bütündür, bölünmez, üniter yapısını da ilelebet koruyacaktır."