BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  EKONOMİ

Elektrik ve doğalgaza zam mı geliyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ddoğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolardaki artışın elektrik ve doğalgaza etkilerini değerlendirdi.

Yıldız, "Zam için Pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor" dedi.

Yıldız, Rusya'nın Türkiye'ye gönderdiği doğalgazın kesilebileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, arz güvenliğinin önemine işaret etti.

Özellikle Ukrayna üzerinden gelen batı hattından sağlanan doğalgazın kesilmesinin Türkiye'nin arz güvenliğini sıkıntıya sokabileceğini ifade eden Yıldız, "Son gelişmeler, aldığımız haberler, Ukrayna ve Rusya'nın bu manada AB ile bir anlaşma sürecine gittikleri şeklindedir" diye konuştu.

Bunun çok kırılgan bir süreç olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin, arz kaynağının yüzde 12,5'ini sağlayan batı hattının kesilmesi halinde hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını söyledi.

Bunun Türkiye'yi etkileyen ciddi bir unsur olduğunu belirten Yıldız, "Bir ülkenin bırakın yüzde 12,5'lik arz kaynağını, yüzde 2,5 gibi bir kaynağın bile etkileniyor olması bizim için son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına Türkiye'nin de katılması yönünde baskı olup olmadığı yönünde soruya da Yıldız, "Biz AB ülkesi gibi davranamayız. Şu anda AB üyesi ülke değiliz. Rusya, Türkiye için son derece önemlidir. Karşılıklı kazanımlarını, ülkenin çıkarlarını düzenleyecek stratejik işbirliği düzeyinde geliştirdiği birçok proje vardır. Ben Rusya'nın bu nezakete büyük ölçüde dikkat ettiğine inanıyorum" yanıtını verdi.