BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  GÜNCEL

Elektrik süpürgesi ve hortumla hayata döndürüldü

İstanbul Fatih’te kalp krizi geçiren Mehmet Altuntaş’ın hayata döndürülmesi için ilginç bir yöntem uygulandı. Paramedik Uygar Kızanlık, olay...

Abone ol

İstanbul Fatih’te kalp krizi geçiren Mehmet Altuntaş’ın hayata döndürülmesi için ilginç bir yöntem uygulandı. Paramedik Uygar Kızanlık, olay yerine gelen ambulanstaki aspiratör cihazı çalışmayınca evlerden istediği elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu ile hastanın solunum yolunu açtı.
İlginç olay, 15 Haziran gecesi Fatih’te yaşandı. Şanlıurfa’da emekli olduktan sonra çalışmak için İstanbul’a gelen 5 çocuk babası Mehmet Altuntaş, sokak ortasında fenalaşarak birden yere yığıldı. Altuntaş’ın yardımına ilk olarak bakkal Lütfi Yırık koştu. Yırık’ın çağrısı üzerine bir süre sonra mahalleli yardım etmek için seferber oldu. Kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Altuntaş için ambulans çağrıldı ancak beklenen ambulans bir türlü gelmedi.

ELEKTRİK SÜPÜRGESİ VE BAHÇE HORTUMU İLE SOLUNUM YOLUNU AÇTI
Mahallede yaşananları duyan paramedik (tıp teknisyeni) Uygar Kızanlık da evinden çıkarak yardıma koştu. Hayati fonksiyonlarını kaybetmekte olan Altuntaş’a kalp masajı ve suni teneffüs yapan Kızanlık, hastanın solunum yolunun da tıkalı olduğunu fark etti. Ambulansın henüz gelmediğini ve hastanın durumunun kötüleştiğini gören Kızanlık, pratik düşünerek ilginç bir yöntemle müdahaleye devam etti. Kızanlık komşularından elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu istedi. İlk başta ne olduğunu anlayamayan mahalleli, Kızanlık’ın isteklerini yerine getirmek için adeta seferber oldu. Evlerden getirilen kablolar uç uca eklenerek bakkaldan elektrik çekildi. Ardından kızanlık elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu ile hastanın solunum yolunu açmaya çalıştı. Ardından olay yerine gelen ambulanstan inen sağlık çalışanları müdahaleye başladı. Ancak iddiaya gören ambulanstaki solunum yolu açmakta kullanılan aspiratör cihazı arızalıydı. Bunun üzerine elektrik süpürgesi tekrar kullanıldı. Solunum yolu açılan hasta Altuntaş, yaklaşık 18 dakika sonra 112 ekibi ile hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Altuntaş, yaşam mücadelesini kaybetti.

"TAMAMEN DOĞAÇLAMA İLE BU YÖNTEMİ UYGULADIM"
Kalp krizi geçiren Mehmet Altuntaş’ın hayata döndürülmesi için kullanılan ilginç yöntem güvenlik kameraları tarafından da kayıt altına alınırken, paramedik Uygar Kızanlık, yaşananları İHA’ya anlattı. Kızanlık, “Vatandaşın yattığı yere geldiğimde solunumu ve kalbinin atmadığını gördüm. Bunun üzerine destek tedaviye başladım. Pozisyonlar verdim. Daha sonra suni solunum ve kalp masajına başladım. Ancak suni solunum ve kalp masajının yetersiz olduğunu gördüm. Çünkü gırtlak tamamen sekresyonla (salgı) doluydu ve bu sekresyonun bir şekilde dışarıya alınması gerekiyordu. Doğaçlama yaptım. Bahçe hortumu ve elektrikli süpürgeyle hastanın ağzındaki sekresyonu emilmesini sağladım. Böylece hastanın solunum yolunu açtım. Aslında bu ilk yardımcının hızlı düşünüp yapabileceği bir girişim. Böylece kişinin solunum yolu açıldığını gördükten sonra tekrar kalp masajı ve suni solunuma tekrar devam ettim ve hasta hayata göndü. Hastanın hayata dönmesi beni umutlandırdı” dedi.
Bir süre ambulans beklediklerini belirten Kızanlık, “112 ekibi geldi. Tekrar sekresyon için mide sıvısı yine ağız boşluğuna geldi ve tekrar süpürge makinesini kullanmak zorunda kaldım. Çünkü 112’nin getirdiği aspiratör çalışmıyordu. Ben bunları yaparken de mahalleli de çok tecrübeli bir sağlık çalışanı gibi davrandı. Ellerinden geleni sonuna kadar yaptılar” diye konuştu.
Tamamen doğaçlama yöntemiyle böyle bir müdahalede bulunduğunu söyleyen Kızanlık, “Dünyanın herhangi bir köşesinde belki benim uyguladığım sistem kullanılmıştır ama ben şahit olmadım. Tamamen doğaçlama yaptım. İşimize çok yaradı. Aslında bir cerrahi aspiratör gibi işe yarayacağını bu derecede hiç tahmin etmemiştim. Bir cerrahi aspiratörden çok çok daha iyi. İnşallah ihtiyaç duymayız bir daha ama böyle bir durum olsa bir daha tabi ki de kullanmayı düşünürüm” ifadelerini kullandı.
Mahallenin bakkalı Lütfi Yırık ise hastanın fenalaştığını gördüğünü anlatarak, “Hasta yatırıldı, başına yastıklar konuldu. Sağlık ekibi ne istedilerse yapmaya çalıştık, koşuşturduk. Komşulardan yedek kablolar istenildi. Onları birbirine bağlayarak dükkanlardan elektrik çekildi” şeklinde konuştu.
Mahalle sakini Fatma Şeref de Altuntaş’ı kurtarmak için herkesin seferber olduğunu söyleyerek, “Olay yerine elektrik süpürgesi, hortum geldi, hastanın ağzına hava verildi. Doktor masaj yaptı. Bayağı bir koşturmaca oldu” diye konuştu.
(İHA)