BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,17
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Elektrik güneşten, su yağmurdan!

Küresel ısınmanın etkisini hızla göstermeye başlamasıyla birlikte konut sektörü de atağa geçti!

Abone ol

Küresel ısınmanın etkisini hızla göstermeye başlamasıyla birlikte, bir çok alanda ekolojik ürünlerin tercih edilmesi, konut sektörünün de harekete geçmesini sağladı.

Dünyada pek çok örneğine rastlanan, çevreye daha az zarar veren, enerji tasarruflu binalar, Türkiye’de de önem kazanmaya başladı. Gayrimenkul kuruluşlarının son aylarda geliştirdiği yeni projelerde çevreci ve ekolojik özellikler ön plana çıkarken, TOKİ de Kayabaşı Konutları ile bu tasarruf trendine katıldı. Standart konutlara oranla yüzde 40′a varan tasarrufun sağlandığı ekolojik konseptli projelere son olarak Aydınlı Grup’un Esenyurt’taki Solarkent, Tulip’in Bahçeşehir’deki TulipTurkuaz ve Varyap’ın Alaşehir’deki Varyap Meridian projesi de katıldı. Aralarında İnanlar İnşaat ve Tekfen’in de bulunduğu pek çok kuruluş da çevreci proje üretmek için harekete geçti.

EKOLOJİK KONUTLAR

Aydınlı Grup’un Esenyurt’ta inşa ettiği Solarkent projesi, güneş enerjisinden yararlanarak kendi elektriğini üretirken, Tulip’in Bahçeşehir’deki TulipTurkuaz projesi güneş panelleri ve tam biyolojik arıtma sistemleriyle enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü kendi karşılıyor. Varyap’ın Batı Ataşehir’de hayata geçireceği Varyap Meridian ise ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımında Liderlik) kriterlerine göre yapılan konut, ofis, otel ve ticaret alanları içeren ilk karma proje olacak. Proje, tasarımından malzeme kullanımına kadar her aşamada çevreye uyum ve sürdürülebilirlik kriterlerini gözetmesiyle öne çıkıyor. TOKİ ise 60 bin konutluk Kayabaşı Konutlarıyla ekolojik kent kurmayı planlıyor. Kayabaşı Konutları’nda güneş enerjisinden elektrik elde edilecek, yağmur suları depolarda toplanacak. İnanlar İnşaat’ın da Akfırat ve Güzelce’de ekolojik konseptli proje hedefi bulunuyor.

Sektördeki diğer çevreci projelerin arasında, yağmur sularının geri dönüşümünü sağlayan Regnum’un Haramidere’deki Astrum Towers, evsel atıkların ayrı ayrı toplanmasını sağlayan A-Z Yapı’nın Meritlife Kent, ısı kaybını azaltan Soyak’ın Mavişehir, su tüketiminde yüzde 50′ye varan tasarruf sağlayan Milpa’nın Esenyurt’taki Milpark Konutları, ahşap malzeme kullanan Doğa Gayrimenkul’ün Doğa Meşepark, yağmur sularını toplayan Hektaş İnşaat’ın Çekmeköy’deki İdealist Kent projeleri yer alıyor.

YÜZDE 40 TASARRUF

Çevre dostu konut projeleri, standart konutlara göre yüzde 50′ye varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Ekolojik konutlarda uygulamaya koyulan yağmur suları toplama sistemleri merkezi sulama sistemleri ile su tasarrufu yüzde 40′lara ulaşırken, çevreci malzeme seçimi ve atık yönetimi ile ormanlardan yüzde 25, güneş panelleri ile de elektrikten yüzde 25 oranında tasarruf sağlanıyor. Havaya salınan karbondioksitte de yüzde 35′lik düşüşler meydana geliyor. Projede uygulanan çevre dostu sistemler ile yalnızca çevre için tasarruf sağlanmıyor, konut sahipleri de aidatlarından tasarruf ediyor. Site aidatlarında meydana gelen tasarruf yüzde 60′a kadar çıkıyor.

EK MALİYET

Ekolojik konutlar, standart konutlara göre tasarruf sağlarken, inşasında da ek maliyet gerektiriyor. Bu farkı arazinin ne kadarının yeşil alana ayrılması, malzeme, altyapı ve projelendirme maliyetleri oluşturuyor. Bu ek maliyet, projenin büyüklüğüne göre yüzde 5 ile 10 arasında değişebiliyor. Ancak ekolojik konseptle inşa edilen konutların sağladığı tasarruf ile projelerdeki bu maliyet farkının da kapanması bekleniyor.

İlk bio-iklimsel konut projesi

Tulip Gayrimenkul tarafından Bahçesehir Ispartakule’de inşa edilen TulipTurkuaz projesi, Türkiye’nin ilk bio-iklimsel konut projesi olma özelliğini taşıyor. TulipTurkuaz, güneş panelleri ve tam biyolojik arıtma sistemleriyle enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü kendi karşılıyor. Bloklar arasında bulunan geniş su kanatları, garajları da kapsayan peyzaj düzenlemesi ile çevreci yönünü ön plana çıkarıyor.

Elektriği güneşten suyu yağmurdan sağlayacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Kayabası’ndaki Kayabaşı Konutları’nda güneş enerjisinden elektrik elde edecek, yağmur sularını depolarda toplayacak, rüzgar enerjisinden yararlanacak. Kayabaşı projesinde, su tasarrufuna katkı sağlamak amacıyla konutlarda ve duşlarda fotoselli bataryalar ile kademeli rezervuarların yapılması öngörülüyor. Böylece binalarda yıllık 2 milyon 430 bin metreküp temiz su tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Güneş pillerinden elde edilecek elektrik enerjisi ile binaların, ortak alanların, yeşil alanların, yürüme yollarının, trafik ve otopark lambalarının enerjisi sağlanacak.

Sudan Yüzde 50 tasarruf sağlanacak

Varyap’ın Batı Alaşehir’de hayata geçireceği Varyap Meridian’ın karma kullanım tipinde LEED sistemi kullanılarak yapılmış ilk proje olacağını Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Projeyi yeşil bina kategorisine sokacak en önemli detayların başında atık maliyetlerinin yüzde 50 ile yüzde 90 arasında azaltılması, yüzde 30′a varan su tasarrufu sağlanması ve karbondioksit salınımının yüzde 35 azaltılması geliyor. Projenin LEED sertifikası kriterlerine uygun olması nedeniyle otopark ve açık alanlarda hibrid araçları teşvik eden yazılar asılacak. Solar paneller ve rüzgar türbinleriyle ortak alanların enerjisinin bir kısmı üretilebilecek. Yağmur suları toplanacak ve yeşil alanların sulanmasında kullanılacak. Rezervuarlarda yüzde 50 su tasarrufu da olacak” diye konuştu