BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL

Elektriğe zam gelebilir

1 Nisan’da uygulamaya girecek yeni elektrik tarifelerinin belirlenmesi için ilgili kurumlar bu hafta son düzenlemelerini yapacak..

Abone ol

Yetkililer, yüzde 7 ila 10 arası zam baskısı doğduğunu belirtirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) yarın yapılacak kurul toplantısında yeni tarifeler karara bağlanacak.

Elektrik, doğalgaz ve kömür KİT’leri, uygulayacakları yeni tarifelerini döviz kuru, petrol fiyatı ve enflasyona göre belirliyor. Doğalgaz fiyatlarının artışı ve kurlardaki yükseliş nedeniyle zam gerektiği belirtiliyor. 

TETAŞ ve PMUM’da baskı 

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), Hazine Müsteşarlığı ve ilgili kamu kurumlarının yaptığı toplantılarda, TETAŞ’ın maliyetlerindeki artıştan kaynaklanan yüzde 10 civarında zam ihtiyacı hesaplanıyor. Özel sektör elektrik üreticilerinin “elektrik borsası” PMUM’da da bu kış yaşanan gaz krizinden kaynaklanan yüzde 3 civarında zam ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Sektör yetkilileri, zam ihtiyacının nihai tüketiciye ne kadar yansıyacağının TETAŞ’ın EPDK’ya sunacağı yeni tarife önerisiyle belirleneceğini söyleyerek, “Enerji KİT’lerinin maliyet artışlarıyla ilgili süreci Hazine Müsteşarlığı yönetiyor. 1 Nisan’dan itibaren üç ay geçerli olacak tarifelerde artışa gidilip gidilmeyeceği Hazine’nin ve Enerji Bakanının vereceği karara bağlı” diye konuştu. 

16.300 megavatt elektrik doğalgazdan üretiliyor 

ELEKTRİK Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, elektriğin yüzde 51’inin doğalgazdan üretildiğini, bunun 16 bin 300 MW’lık bir kurulu güce karşılık geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ağır kış şartları nedeniyle Türkiye’ye fazla gaz verilemedi. Dağıtım ihalelerini kazanan şirketler de, yeni tarifelerini iyi bir fiyatla çıkartma çabası içindeler. Elektriğe zam yapılması kaçınılmaz.