BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Elektriği kesmeyin yoksa bizim oyumuz düşecek

Elektrik kesintilerini Meclis’e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “AKP’li Mardin Belediyesi, Kasım 2013 itibariyle birikmiş olan 25 milyon TL’lik elektik borcunu niçin ödememektedir? diye sordu.

Abone ol

Oran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“Şanlıurfa’da neredeyse her gün düzenli olarak 5’er saat elektrik kesintisi yapılmasının gerekçesi nedir? Bu kesintiler her türlü sanayi, tarımsal üretime büyük zarar vermiyor mu bunu neden önlemiyorsunuz?

“DEDAŞ’IN ALACAĞI NE KADAR?”

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin, DİCLE Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış A.Ş’deki yüzde 100 oranındaki hissesinin devrine ilişkin Hisse Satış Sözleşmesi 28 Haziran 2013 tarihinde imzalanarak Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.ye devrolmuştur. Bu şirketin bugün itibariyle Şanlıurfa’daki abonelerinden olan takipteki alacaklarının toplam meblağı kaç TL’dir?

Tivnikli kalan 309 milyon dolarlık borcunu ödedi mi?

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) sahibi olan Abdullah Tivnikli hakkında 5 Mart 2014 tarihinde size yönelttiğim 7/41682 esas numaralı yazılı soru önergesi için gönderdiğiniz yazıda hiçbir somut yanıt vermediğiniz görülmektedir. Abdullah Tivnikli’nin sözleşme tarihinde satış bedelinin yüzde 20’si olan 774, milyon doları peşin olarak ödemesinin ardından kalan 309,6 milyon doların akıbeti ne olmuş, Tivnikli bu parayı ödedi mi, hangi tarihte ne kadarlık ödeme yapıldı, sözleşme ödeme planı dışına çıkıldı mı?

7/41862 esas numaralı soru önergemde de yer alan ancak tamamı yanıtsız bırakılan sorularıma göre; dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın ile Abdullah Tivnikli arasında 18 Kasım 2013 tarihinde geçen ve mahkeme kararıyla yapılmış yasal (TAPE ID: 2445202860) dinleme kayıtlarında Erdoğan’ın ‘Tabii ödememiz lazım yüzde 60-70’lerde kaçakla nasıl baş edecekler’ dediği görülmektedir. Tivnikli dışında bu şekilde kayıp/kaçak oranı çok yüksek olduğu için zararı karşılanan başka işadamı var mıdır?

Tivnikli’nin kayıp/kaçak bedelinin Ağustos 2014 tarihine kadar karşılanmasının gerekçesi 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi midir? Bu tarihten sonra kayıp kaçak bedeli karşılanmadığı için mi DEDAŞ bölgede elektrik kesintilerine başladı?

Telefon kaydında Abdullah Tivnikli sizin farklı düşündüğünüzü belirtmesi karşısında yapılan bu hukuksuzluğa karşı girişiminiz oldu mu, siz hangi girişimde bulundunuz?

Tivnikli’nin bu konuşmada sözünü ettiği şekliyle bölgedeki 3 ildeki elektrik iletim bürokrasinin ‘aşırı tutucu yapısı’ nedir?

Abdullah Tivnikli’nin ihale şartnamesi dışında, bölge bürokratları nedeniyle ödemek zorunda kaldığı toplamda 173 milyon TL’yi bulan meblağ neyin karşılığı olarak kim tarafından tahsil edilmiştir?

“KÖYLERDEKİ 300 BİN ABONENİN 188 BİNİ BORÇLU”

Bölgedeki 300 bin köy abonesinin 188 bininin borcunu ödemediği doğru mudur?

Bölgede aylık 80-90 TL elektrik faturası gelen bir abonenin aylık sadece 5-10 TL ödemesi nedeniyle kendisine ihbarname gönderilerek elektriği kesildiğinde AKP’li milletvekillerinin ‘bu elektriği kesmeyin yoksa bizim oyumuz düşecek’ diye şikayet ettikleri iddiası doğru mudur?

“AKP’Lİ MARDİN BELEDİYESİ DE 25 MİLYON TL BORÇLU”

AKP’li Mardin Belediyesi, Kasım 2013 itibariyle birikmiş olan 25 milyon TL’lik elektik borcunu niçin ödememektedir?

Kaçak elektrik bedelinin karşılanacağını bilmediği için Dicle Elektik A.Ş.’nin özelleştirilmesinde düşük fiyat vererek Tivnikli’nin gerisinde kalan firmalar aleyhine haksız rekabet yaratılmış olmuyor mu?

Bu şekilde kaçak elektrik kullanım bedeli, Hazine, kamu maliyesi tarafından karşılanan son 5 yılda kaç şirket oldu? Yapılan ödemelerin toplamı son 5 yıl içinde yıllar itibariyle kaç TL olmuştur.”