BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.429,38
HABER /  EKONOMİ

Electro Worldtun 2010 hedefleri

Elektronik perakende zinciri Electro World'ün Türkiye'deki 8. mağazası Kartal'da hizmete açıldı.

Abone ol

Electro World Genel Müdürü Bahadır Özbek, şu anda 25 bin metrekare olan satış alanlarını, 2010 yılının mayıs ayı sonunda 50 bin metrekareye çıkaracaklarını ve bunu 14 mağazayla gerçekleştireceklerini bildirdi.

Şirketin bu ilk cadde mağazasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Özbek, Kartal mağazasının, müşterileri promosyonlarla buluşturdukları asıl açılışının yarın gerçekleşeceğini bildirdi.

Toplam 8 bin metrekarelik bir alan içinde kurulan yeni mağazanın, 4 bin metrekare satış alanı, 600 metrekare depo ve ofis alanı, bin 400 metrekare akademi, simülasyon ve teknik servis alanına sahip olduğunu kaydeden Özbek, 75 kişinin istihdam edildiği mağazada 65 farklı ürün grubunda, 500'ün üzerinde markaya ait 25 bin çeşit ürün satıldığını dile getirdi.

Özbek, bir ürünü, farklı bir yerde daha ucuza bulan müşterilerine, aradaki farkın yüzde 120'sini ödedikleri bir kampanyaları bulunduğunu belirterek, şu ana kadar 60 kişiye bu şekilde geri ödeme yaptıklarını, başlarda zorlanacaklarını düşündükleri bu kampanyanın dinamik ve hızlı hareket etmelerine katkıda bulunduğunu anlattı.

Ürün sattıkları kesimlere ilişkin bir segmentasyonları bulunmadığını, herkes için mal sattıklarını ifade eden Özbek, bulundukları alanın çevresindeki 500 bin kişilik nüfusu hedeflediklerini söyledi.

5 Eylül 2007 tarihinde Bursa'da açtıkları ilk mağazanın üzerinden geçen 1,5 yıl içinde 8 mağazaya ulaşmanın ciddi bir başarı olduğunu kaydeden Özbek, büyük ortakları DSG International'ın knowhow'ı ile ile Esas Holding ve Odesa'nın yerel tecrübesini birleştirerek, Türkiye'ye daha uygun, özel bir marka ve perakende grubu olmaya çalıştıklarını belirtti.

Özbek, ''Şu anda 25 bin metrekare olan satış alanımızı, Mayıs 2010 sonunda 50 bin metrekareye çıkaracağız. Bu, 14 mağazayla gerçekleşecek. 3 yıl içinde minimum 26 mağaza ve 100 bin metrekare satış alanına ulaşmak istiyoruz. 100 bin metrekare satış alanı, Türkiye'de lider olmak için olmazsa olmaz şarttır'' diye konuştu.

Bahadır Özbek, bundan sonra açacakları mağazalar için öncelikle şu anda bulundukları illeri hedeflediklerini söyledi.

''SON 2 HAFTADA ZİYARETÇİ SAYIMIZ YÜZDE 15-20 ARTTI''

GFK panel verilerine göre, Türkiye elektronik pazarının yüzde 10 daraldığını fakat elektronik zincir mağazaların pazardaki payının yüzde 12,5 arttığını ifade eden Özbek, Electro World'ün pazar payının da geçen seneden bu seneye iki kat büyüdüğünü aktardı.

Özbek, kriz olmasına rağmen 2009 Mart ayında, geçen senenin aynı ayına göre satışlarda ciddi büyüme kaydettiklerini belirtti.

Tüketici güven endekslerinin son dönemde çok az da olsa yukarıya yöneldiğini dile getiren Özbek, bu artış başlamışken ÖTV indirimiyle bunu canlandırmanın, çok doğru bir hareket olduğunu kaydetti.

Özbek, ''Bu hafta başında başlayan bu hareket, beyaz eşya ve elektronik ürünlerinde önümüzdeki birkaç hafta içerisinde pazarda ciddi bir hareketlenme sağlayacak. Son iki haftada ziyaretçi sayımız yüzde 15-20 seviyesinde arttı. Bu alışverişe dönmedi ama ziyaretçi sayısı arttı'' şeklinde konuştu.

''YATIRIM MALİYETİ 100'DEN 85-90'LARA İNDİ''

Daha sonra soruları yanıtlayan Özbek, sektördeki yüzde 10'luk daralmanın en çok cep telefonu ve IT sektöründe olduğunu, ÖTV indiriminin en çok fayda sağlayacağı kalemlerin beyaz eşya ve LCD televizyonlar olacağını söyledi.

Navigasyon, MP3 çalar gibi ürünlerde çift haneli pazar paylarına ulaştıklarını, toplam pazar paylarının ise hala yüzde 5'ler seviyesinde olduğunu kaydeden Özbek, bu senenin eylül ya da ekim aylarında web sitesinden satış hizmetine de başlayacaklarını bildirdi.

Elektronik mağazalarındaki döviz kuru sabitleme uygulamasına ilişkin bir soru üzerine Özbek, Electro World'ün zaten açıldığı günden itibaren lira üzerinden satış yaptığını aktardı.

Özbek, bir soru üzerine, krizden bazı fayda ve fırsatların da doğduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Özellikle belli sektörlerde büyük metrekarelerden çıkıyorlar. Bu anlamda yatırım maliyeti olarak bir düşüş var. Dün yaptığımız yatırım 100 ise, bugün yaptığımız yatırım 85-90'lara kadar indi. Olabildiğince hızlı büyümek ve güneş açtığı zaman hazır olmak istiyoruz. Ne zaman ekonomi kendini toparlarsa, o zaman Electro World daha fazla büyümeye, daha fazla ciro yapmaya hazır olacak.''

''EN HIZLI MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR''

Özbek, konuşmaların ardından dünyanın en hızlı masaüstü bilgisayarı olduğunu kaydettiği Gamezone HW Extreme'in tanıtımını gerçekleştirdi.

Verilen bilgiye göre, Gamezone HW Extreme, 3900 mhz değerine hız aşırtılmış yeni nesil 8 çekirdekli Core i7 işlemcisi ve toplamda 4 adet grafik işleme ünitesine sahip bulunuyor.

Şu an için bir tane olan ve sipariş üzerine üretilmesi planlanan bilgisayarın, 6 bin 499 dolardan satılması planlanıyor.