BIST 9.731
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.423,28
HABER /  GÜNCEL

El Nusra '20'den fazla Dürzi'yi öldürdü'

Suriyeli aktivistler ve muhalifler, el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin bir Dürzi köyünde en az 20 köylüyü vurarak öldürdüğünü söylüyor.

Abone ol

Suriyeli aktivistler ve muhalifler, el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin bir Dürzi köyünde en az 20 köylüyü vurarak öldürdüğünü söylüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib eyaletindeki Kelb Luza (Ayn Laruz) köyünde dün öldürülenler arasında yaşlılar ile bir çocuğun da bulunduğunu belirtiyor.

Örgüt tartışmanın Tunuslu bir el Nusra komutanının, Suriye hükümetini desteklemekle suçladığı bir Dürzi'nin evine el koymaya çalışması üzerine çıktığını kaydetti.

Evine el konan adamın yakınlarının itiraz ettiği, tartışma sırasında bir köylünün öldürüldüğü, bunun üzerine bir başka köylünün bir Nusra militanının tüfeğini ele geçirerek cihatçılardan birini öldürdüğü söyleniyor.

Komutana destek için gelen birliğin en az 20 kişiyi öldürdüğü, daha sonra Ahrar u Şam ve bazı başka grupların araya girerek katliamı durdurduğu kaydediliyor.

Suriyeli Dürziler ve savaş

El Nusra'nın, Ahrar u Şam örgütüyle birlikte kurduğu Fetih ordusu, son üç ayda İdlib ve kırsalında önemli kazanımlar elde etti, Suriye ordusunu çekilmeye zorladı.

Dürziler cihatçı gruplar tarafından kafir olarak görülüyor ancak el Nusra lideri geçen ay "çatışmalara katılmayan dini azınlık mensuplarına zarar vermeyeceklerini" söylemişti.

Lübnan'daki Dürzilerin lideri Velid Canbolat, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Kelb Luza'da durumu yatıştırmak için temasların sürdüğünü söyledi.

Suriye'de savaştan önce 600 binden fazla Dürzi yaşıyor, bunların çoğu güneydeki Süveyda eyaletinde bulunuyordu.

AFP ajansı, savaş sırasında bazılarının hükümet birliklerine katıldığını, bazılarının ise muhalefete sempati duyduğunu belirtiyor.

Ajansa göre Suriyeli Dürziler genel olarak çatışmanın dışında kaldı ve kendi köylerini korumak için silaha sarıldılar.