BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.471,73
HABER /  GÜNCEL

'El Kaide Sözcüsü' Ebu Geyt savunma yaptı

Geçen yıl Türkiye'de yakalanan ve El Kaide'nin Sözscüsü olmakla suçlanan Muhammed Ebu Geyt, New York'taki davada savunma yaptı. Ebu Geyt 2001'de Taliban yönetimini tanımak için Afganistan'a gittiğini söyledi.

Abone ol

11 Eylül saldırılarından sonra El Kaide'nin sözcüsü olmakla suçlanan Süleyman Ebu Geyt, New York'ta görülen davada kendi savunmasını yaptı.

48 yaşındaki Ebu Geyd El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in damadıydı.

Ebu Geyt, Amerikan vatandaşlarını öldürmek için komplo kurduğu suçlamasını reddederken, avukatları Ebu Geyt'in 11 Eylül saldırılarını önceden bilmediğini savundu.

Ebu Geyt davası ABD'de bir sivil mahkemede görülen ve kamuoyu tarafından yakından izlenen terör davalarından biri.

Bir çevirmen aracılığıyla ifade veren Ebu Geyt Haziran 2001'de "ülkedeki yeni İslami yönetimi yakından tanımayı çok arzuladığından" Afganistan'a gittiğini söyledi.

Afganistan o dönem Taliban yönetimi altındaydı.

Ebu Geyt Bin Laden'in terör saldırısı şüphelisi olduğunu bilmesine karşın, Afganistan'da bulunduğu sırada El Kaide liderinin çağrısına uyduğunu belirtti ve "Ne olduğunu, ne istediğini bilmek istedim" dedi.

Kuveyt doğumlu vaiz Ebu Geyt, Bin Ladin'in kendisinden El Kaide'ye katılanların gönüllerine ulaşmasını ve örgütün Afganistan'daki eğitim kamplarındaki zorlu yaşamın farklı yönlerini göstermesini istediğini söyledi.

'Binalarımız yanarken'

Savcılarsa Ebu Geyt'in 11 Eylül saldırılarından sonra militanları ABD'ye karşı harekete geçirmek için 'kelimelerinin cinai gücünü' kullandığını savundu.

Savcılar ayrıca Ebu Geyt'in 11 Eylül saldırılarının ardından 'binalar yanmaya devam ederken' El Kaide'nin propaganda videolarında görünmeyi kabul ettiğini vurguladı.

Mahkeme dün de jüri üyelerinin 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğunu söyleyen Halid Şeyh Muhammed'in ifadelerini duymaması gerektiğine hükmetmişti.

Muhammed ifadesinde Ebu Geyt'in El Kaide içinde askeri bir rolü olmadığını söylemişti.

Ebu Geyt geçen yıl Türkiye'de gözaltına alınmış ve yargılanmak üzere New York'a götürülmüştü.

Ebu Geyt suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alabilir.