BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  GÜNCEL

El Bab savaşı Suriye Türkiye ve Kürtler aynı anda dayandı

EL BAB kimin olacak? Kritik kentin kapısında Türkiye destekli ÖSO, Esad'ın askerleri ve Kürt rejimi bulunuyor. Kent her tarafından farklı güçler tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor işte son durum.

Abone ol

SURİYE'deki savaş ülkenin kuzeyindeki El Bab kentinde düğümlendi. Türkiye destekli ÖSO kentin bir yanında, Esad destekli 10 bin kişilik Suriye ordusu diğer bir yanında, Kürtler ise bir başka cephesinde kenti almak için savaşıyor. El Bab'ı kimin alacağı büyük bir merak konusu olurken bu 3 unsurun birbiriyle çatışma ihtimali yürekleri ağıza getiriyor. İşte El Bab'daki son durum;

Suriye ordusu El Bab'ın kapısına gelip dayandı. Esad ordusunun kente 3 kilometre mesafede olduğu bildiriliyor. Geçen hafta hava saldırısı sonucu 3 Türk askerinin hayatını kaybettiği yer olan Azrak köyünü Suriye ordusu IŞİD'in elinde aldı. Çatışmada 23 IŞİD militanı öldürüldü. 

Esad'ın El Bab için gönderdiği ordunun 10 bin kişilik olduğu bildiriliyor. Rusya savaş uçakları da El Bab'ın kapılarına dayanan Esad askerlerine havadan bombardımanlarla destek veriyor.

TÜRKİYE DESTEKLİ ÖSO'DA EL BAB'IN KAPISINDA

El Bab Türkiye ve ÖSO açısından da çok önemli. ÖSÖ Halep'e bir koridor açmak için EL Bab'ın almak istiyor. Türkiye ise sınırına yakın olduğu için El Bab'ın güvendiğ unsurların elinde olmasını istiyor. Bu sebeple de ÖSO güçlerine destek veriyor ve operasyonda özel kuvvetlerini bulunduruyor. TSK destekli ÖSO güçleri El Bab'daki ateş hattındaki ilerleyişlerini Suriye savaş uçaklarının saldırıları sebebiyle durdurmuş durumdalar. El Bab'ın kapısında bekleyen ÖSO ve TSK unsurlarının ne yapacağı merak konusu.

PYD DE EL BAB'I İSTİYOR

Suriye'de çok kritik bir yer olan El Bab kentinin alınması için Afrin ve Menbiç'ten yola çıkan PYD de bu kırsal kenti alarak Afrin ile Kobani kantonunu birleştirmek istiyor.

EL BAB NEDEN ÖNEMLİ?

Halep'e 350 kilometre uzaklıkta bulunan El Bab'da 60 bin kişi yaşıyor. Esad, Türkiye ve Kürtler açısından kritik önemde olan El Bab, 2013 yılında ÖSO'nun eline geçmişti. Ancak IŞİD kenti 2014 yılında ÖSO'dan almıştı.

Doğusunda Demokratik Suriye Güçleri ve PYD'nin elindeki Menbiç, kuzeyinde ÖSO'nun elindeki Cerablus ve batısında da PYD'nin elindeki Afrin'in bulunduğu El Bab, askeri havaalanına da yakın bir mesafede  yer alıyor. El Bab, bu nedenlerden dolayı çok stratejik bir öneme sahip durumda. Kentte Araplar, Türkmenler ve Kürtler yaşıyor.