BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  GÜNCEL

El Bab nerede neden önemli Suriye'nin sihirli kapısı!

SURİYE El Bab bölgesi haritadaki en önemli noktalardan biri. Cerablus operasyonundan sonra gözlerin çevrildiği El Bab hem ÖSO hem IŞİD hem de YPG için hayati önemde.

Abone ol

TÜRKİYE’nin bir araya getirdiği ve askeri destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Suriye’nin Cerablus kentini terör örgütü IŞİD’in elinden alması, ülkenin kuzeyinde yeni hamlelerin önünü açtı.

Cerablus’taki ÖSO üyeleriyle, Menbiç’in kuzeyindeki terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG komşu oldu. Şimdi iki tarafın da hedefinde IŞİD’in kontrolündeki El Bab var.

EL BAB NEREDE NEDEN ÖNEMLİ?

El Bab, PYD’nin Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire ve Kobani kantonlarıyla Hatay’ın karşısındaki Afrin kantonunu birleştirmek için kritik bir noktada bulunuyor. Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD’den alınan Cerablus’un yaklaşık 60 km güneybatısında kalıyor. 12 Ağustos’ta PYD/YPG liderliğindeki SDG güçleri, Cerablus’un yaklaşık 40 km güneyindeki Menbiç’i aldığında, yeni hedeflerinin batıdaki El Bab olduğunu açıklamış ve El Bab Askeri Konseyi’ni kurmuştu.

El Bab’ı Türkiye destekli grupların ele geçirmesi durumunda YPG’nin Kürt koridoru kurma planı büyük bir darbe alacak.Suriyeli muhaliflerin haber sitesi Zaman al-Wasl’a göre Türkiye destekli ÖSO gruplarının komutanlarından Muhammed Ebu İbrahim, Cerablus ve çevresindeki köylerin kurtarılmasının ardından sıradaki hedeflerinin El Bab’ı IŞİD’in elinden almak olduğunu söyledi. Kilis’in karşısındaki Suriye toprağı El Rai’de (Çobanbey) IŞİD’le savaşan ÖSO gruplarının yetkilisi Moro Kefer Nasıh, yaklaşık 10 gün önce yaptığı açıklamada El Bab’a YPG’den daha önce ulaşmak istediklerini söylemişti. 

Nasıh, “Hedefimiz sadece Çobanbey’i ele geçirmek değil. Biz Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yarış içindeyiz. Bu bölücü güçler Afrin’e ulaşmak için zamanla yarışıyor. Biz Çobanbey’deki noktaları tamamen kontrol altına aldığımızda El Bab’a daha yakın olacağız ve onu kurtaracağız” demişti. Eski Özel Kuvvetler mensubu ve analist Metin Gürcan, Twitter’dan yaptığı yorumda, El Bab’ı IŞİD’in elinden YPG’nin mi yoksa Ankaradestekli ÖSO’nun mu alacağı sorusunun cevabının ve bu konuda ABD ve Rusya’nın tercihlerinin Suriye’nin kuzeyinin geleceğini belirleyeceğini kaydetti.

Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıkta olan IŞİD kontrolündeki El Bab, SDG kontrolündeki Menbiç ile Halep arasında yer alıyor. El Bab, Menbiç’in 45 km batısında ve Cerablus’un 60 km güneybatısında kalıyor. El Bab’ın ÖSO’nun eline geçmesi, Esad’ın kontrolü sağlamaya çalıştığı Halep’te muhalif baskısını arttırabilir.