BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  GÜNCEL

Ekşi'den TBMM'ye 171 maddelik içtüzük

Ekşi, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapan 171 maddelik teklifini hazırlayarak, CHP Grubu'na sundu.

Abone ol

Daha önce TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu üyelerine, Meclis'in işleyişindeki eksikleri kaleme alan bir mektup gönderen CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, TBMM İçtüzüğü'nde kapsamlı bir değişiklik teklifi hazırladı.

Teklifi hazırlama gerekçesini anlatan Ekşi, geçen yasama döneminde 4 parti tarafından hazırlanan bir değişiklik teklifinin de bulunduğunu anımsattı. 

TBMM'Yİ KANUN FABRİKASINA DÖNÜŞTÜREN KURALLAR YÜRÜRLÜKTE

Hem bu teklifin hem de mevcut İçtüzüğün, TBMM'nin parlamento gibi çalışmasına izin vermediğini savunan Ekşi, TBMM'yi, kanun fabrikasına dönüştüren kuralların yürürlükte olduğunu söyledi. Ekşi, 4 partinin hazırladığı teklifin de bu sakıncayı gidermediğini ifade etti.

Ekşi, parlamentonun hem yasama hem denetleme işlevinin bulunduğunu ve bunların dengeli şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, ''1996'da yapılan tüzük değişikliğiyle denetleme faaliyetinin, tamamen dumura uğratıldığını, kötürümleştirildiğini'' öne sürdü.

Parlamentoda milletvekillerinin, ''işlevsiz halde'' olduğunu, katkılarını bu süreç içinde devreye sokamadığını savunan Ekşi, milletvekilinin, tamamen vesayet altında görev yaptığını söyledi.

Bütün bunların, parlamentoyu, parlamento olmaktan çıkartan gerçekler olduğunu ifade eden Ekşi, bu sakıncaları gidermek amacıyla bir çalışma yaptığını anlattı.

Ekşi, ''171 maddelik İçtüzük değişikliğiyle, yasama çok güçlenmiş denetleme kötürüm hale getirilmiş bunu dengeli hale getirmeyi amaçlıyorum'' dedi.