BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,88
HABER /  EKONOMİ

Ekonomist Emre Alkin'den bomba dolar ve faiz kehaneti

Dolar kuru ne kadar yükselir diye soranlar için Profesör Dr. Emre Alkin'den konuşulacak bir analiz geldi. Emre Alkin'e göre Merkez Bankası radikal bir müdahaleye hazırlanıyor.

Abone ol

Ekonomi Profesörü Emre Alkin'den dolar kurundaki yükseliş ve Merkez Bankası ile ilgili flaş bir değerlendirme geldi. Emre Alkin'e göre Merkez Bankası radikal bir faiz artışı yapacak.

Kurdaki yükselişi yorumlayan Emre Alkin şu bilgiyi verdi:
-'Çok net anlaşılıyor ki, yurt dışından gelen baskılar neticesinde Merkez Bankası radikal bir faiz artışı yapmaya hazırlanıyor. Buna rağmen Dolar/TL'nin yükselmesinin sebebi belli: Merkez Bankası son birkaç yıldır hep hazırlık yapıp eyleme geçmediği için, yatırımcılar "yine dağ fare doğuracak" diyerek kendilerini sağlama alıyorlar.

Dolar neden yükseliyor?
Profesör Emre Alkin'e göre dolar kurunun yükselişinde 24 Haziran seçimleri rol oynuyor. Piyasaların seçimin her türlü sonucunu risk olarak algıladığını belirten Alkin analizinde şunları aktarıyor;

-"Daha net olarak yazmak gerekirse: Yabancı yatırımcılar şu ana kadar muhalefetten elle tutulur bir ekonomik program görmedikleri için, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilmesinin ikinci tura kalmasını düşük olsa da önemli bir risk olarak görüyorlar. Muhalefetten bir adayın Başkan seçilmesi durumda ise, başta parlamento olmak üzere birçok anayasal kurumun işleyişinde sıkıntılar çıkacağı düşünülüyor.

Dolar nasıl durur? Ekonomist Dani Rodrik 3 yol var diyor

Diğer taraftan Sn. Erdoğan'ın seçilmesi durumunda da, şu ana kadar ekonomiyle ilgili sarf edilen sözlerin gerçekleşmesi büyük bir risk unsuru olarak görülüyor. Cari açıktan enflasyona, döviz kurlarından faizlere kadar birçok soruna Ankara'nın yaklaşım tarzı ve söylemlerinin sadece seçim propagandası olmamasından korkuluyor. "Eğer bu sözler gerçeğe dönüşürse Türkiye dünyadan kopar" diyen de var.

İster abartılı ister paranoya diye nitelendirilsin, yaklaşan seçimlerle alakalı yatırımcıların algısı bu hale gelmişse, Dolar/TL'nin yükselme sebebini aramaya ya da "daha ne kadar yükselecek" diye sormaya gerek yok. Yatırımcı risklerin azaldığını görene kadar yükselecek.

Geceleri Türkiye'ye bunu yapıyorlar! 3 haftadır doları...

Alman bankasından dolar yorumu! Bakın kaç lira olacakmış

Dolar daha da yükselir 5 lira olur mu? İşte 10 yılın kur fiyatları

Dolar neden yükseliyor bomba iddia doğru mu?