BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  EKONOMİ

Ekonominin başına Daron Acemoğlu mu geliyor?

Yazar Nagehan Alçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünyaca ünlü iktisatçı Daron Acemoğlu’na yeni kabinede teklif götürebileceğini yazdı. Soyal medya iki gündür bu iddiayı konuştu. Alçı, gelen eleştirilere bugünkü yazısında yanıt verdi.

Abone ol

Nobel ekonomi ödülü alabilecekler listesinde ismi geçen ekonomist Daron Acemoğlu'na, Erdoğan'ın teklif götürmeyi düşündüğünü iddia eden yazar Nagehan Alçı'nın iddiasına Fatih Altaylı yalanlamıştı. Altaylı, Daron Acemoğlu'nun Nagehan Alçı'nın yazdığı tekliften haberi bile olmadığını duyurmuştu. Bu yazıdan sonra Nagehan Alçı'ya tepkiler gelmişti. Nagehan Alçı bugünkü  "Daron Acemoğlu Türkiye’ye gelecek mi?" başlıklı köşe yazısında o tepkilere yanıt veriyor. 

Elbette tekliften haberi yok
Nagehan Alçı Fatih Altaylı'nın 'haberi bile yok' yazısına özel not düştüğü bölümde şunları söyledi:
-'Elbette Daron Acemoğlu’na Erdoğan’dan gidecek tekliften kendisinin haberi olamaz. Teklif ancak gittiğinde teklifin öznesi haberdar olur. Dolayısıyla dün ortaya atılan “Bu tekliften Acemoğlu’nun haberi yok” laflarını anlamak mümkün değil."

Daron Acemoğlu aslen Ermeni kökenli mi? Eşi de çok ünlü bir profesör ve bakın hangi bakanın kızı

Daron Acemoğlu Türkiye'ye gelmez mi?
Acemoğlu'nun kemalist olduğunu bu nedenle teklifi kabul etmeyeceğini savunanları da eleştiren Alçı, "Çünkü dediğim gibi Acemoğlu da tıpkı Erdoğan gibi kimliğinden ötürü askeri vesayet rejimi tarafından dışlanmış ve horlanmış bir insandı." ifadelerine yer verdi.

Erdoğan döneminde, Acemoğlu’na 2011 yılında OECD’de daimi Türkiye temsilciliği yani büyükelçilik önerildiğini hatırlatan yazar, 2013 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü verildiği bilgisini paylaştı.

"Neden bir kez daha olmasın" diyen soran Alçı, Acemoğlu'nun Gülenizmin tasfiyesinin çok doğru olduğunu savunan bir isim olduğunu belirtip yazısına şöyle devam ediyor:

-"Yazım üzerine Acemoğlu’na gelen tepkilerden yalnızca değerli hukukçu Gönenç Gürkaynak’ınkini yadırgadım. Kendisi ile Acemoğlu’nun beraber verdiği “Özgürlük ve Ekonomik Büyüme” sunumunu dinlemiş ve oradaki görüşlerin neredeyse tamamına katılan bir yazar olarak Gürkaynak’tan gelen “Daron daha çok ‘Haklar ve özgürlükler’ derse ne olacak?” çıkışını anlamakta zorlanıyorum. Zaten tam da bu yüzden bu dönem Acemoğlu ismi konuşuluyor. Ayrıca AB kurumlarının ve Freedom House gibi kuruluşların Türkiye’yi övgüye boğduğu dönemleri de bu ülke Erdoğan yönetiminde yaşadı. Niye o başarı bir kez daha gösterilmesin?

Üstelik son araştırmalar ortaya koyuyor ki, Erdoğan’ın tabanında da en büyük beklenti hukuk ve özgürlük seviyesinin artırılması. Kalıcı ekonomik zenginleşme bunlarla beraber gelebilir. Türkiye’nin ihtiyacı daha özgürlükçü bir demokrasi, daha kapsayıcı ekonomik ve siyasi kurumlar, daha serbest bir piyasa ekonomisi ve daha çok hukuk devleti. Yani Acemoğlu formülü.

Ekonominin başına Daron Acemoğlu mu geçiyor? Altaylı haberi bile yok diyor..

Erdoğan'ın kabine listesinde ekonomiye bomba isim

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamı