BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,24
HABER /  GÜNCEL

Ekonomi yazarının namus meselesi

İşte Bloomberg HT'nin başındaki Prof. Dr. Kerem Alkin'in medyada yaptığı ve ''Tebrik edilecekken aptalmış, enayiymiş yorumları yapılabilir'' dediği şey...

Abone ol

Zeynep KURTBAY /  İNTERNETHABER

Bloomberg HT, 3 ay önce yayın hayatına merhaba dedi. Kanalın tepesindeki isim akademi dünyasının ünlü isimlerinden Prof Dr. Kerem Alkin. Prof Alkin’le 3 ayda geldikleri yeri; bundan sonraki hedeflerini ve tabii ki ekonomi medyasını konuştuk. 20 yıldır içinde olmasına rağmen ekonomi medyasıyla pek arkadaş olmadığını söyleyen Prof. Kerem Alkin; ekonomi medyasını zan altında bırakan borsa spekülasyonu iddialarını da değerlendirdi. Her sabah yatırım uzmanlarını konuk eden ve paraya yön veren kanallardan birinde yönetici olmanın vicdani açıdan neler hissettirdiğini anlattı. Yatırım uzmanlarının bakanlardan bürokratlardan gazetecilerden çok daha bilinçli olduğunu; SPK mevzuatına hakim olduklarını; kendi kariyerlerini riske atacak manipülasyon hatalarına düşmeyeceklerini söyledi. İşte Alkin’in sorularımıza verdiği yanıtlar…

Siz sokaktaki insana; Ayşe Teyzeye de hitap eden bir kanal olma hedefiyle yola çıktınız. 3 ayda hedeflerinizin ne kadarına ulaştınız?

Toplumun farklı kesimlerini ekonomi ile buluşturma gayreti içindeyiz. Futbolun ekonomisinden eğlence dünyasının ekonomisine, finansal piyasalardan reel sektörün her türlü sorununa eğilme gayreti içindeyiz. Gençlerin ev hanımlarının tasarruf sahiplerinin beklentileri farklı. Ev hanımları esnaf için akıllı para programları yapıyoruz. Ekonomiye ilgisi olan gençler için kanalın her programı ilgi çekici zaten. Akşamları kelime oyunu diye bir programımız var ki bütün aile fertleri içinde ilgi çekiyor. İngiltere’de 5 önemli yatırımcının kendilerine gelen projeleri sınava tabii tuttuğu bir başka programımız ileride kariyere yönelik deneyim kazanacak gençler açısından önemli. Bu program sayesinde neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi oluyorlar. Dolayısıyla gün içerisinde farklı kesimlere hitap eden bir kanal olma hedefimize yüzde 80 olarak başardık.

SONBAHARDA YENİ İSİMLER GÖRÜNCE OOO DİYECEKSİNİZ

Önümüzdeki dönemde sürprizler olacak mı kanalda? Yeni isimler görecek miyiz?

Muhakkak ki gündemin akışına göre yeni başlıklar eklememiz gerekecek. Ekonomi alanında çok sürpriz olmaz. Ancak yeni bir isim konusunda olabilir. Ekonomi alanı herkesin bir miktar uzak durmaya çalıştığı; bilgi sahibi olmayanların kendilerini uzak durmayı tercih ettikleri bir alan olduğu için çok tanınmış bir ismi görmek mümkün olmuyor. Ama Eylül ayından itibaren farklı yönleriyle de bilinen kamuoyuna mal olmuş isimlere program önermeyi düşünüyoruz. Kanal kendi akışını tam oturttuktan sonra kapılarını çalacağız. Sonbaharda o isimleri gördüğünüz zaman siz de ooo diyeceksiniz.

Değişik kesimlerden geri gönüşümler nasıl kanala?

Olağanüstü güzel tepkiler var işdünyasından da hane halkından da. Çok daha oturmuş, sanki yıllardan beri izledikleri izlenimini aktaranlar var seyircilerimizden. Zaten başka türlüsü de mümkün olamazdı. Ciner grubunun çatısı altında ‘’Bize 5-6 ay süre verin biz önce amatör başlayacağız sonra oturacağız’’ deme şansına sahip değildik zaten.

Reyting yarışında nereye oturdunuz? Rakipleriniz kimler?

Rakibimiz CNBCE tabii ki. CNBCE ile ikinci ay tam gün izlenme oranları eşitlendi. Prime time’da CNBCE’yi geçtik. Tematik kanallarda genel seyirci oranı neyse daha ikinci ay yakalamış durumdayız. CNN Türk zannedersem şu anda 0.4, 0.7 düzeyinde; NTV ise 1 ile 1.4 düzeyinde. Habertürk 1.2 ile 1.6 düzeyinde bir bant içerisinde gidiyor. Gündeme ve programlara olan ilgiye göre değişiyor. Biz ekonomiyi biraz daha sevdirmeyi becerirsek haber televizyonunun markaları ile eşit düzeyde bir reyting yakalayacağız gibi görünüyor.

Bu süreçte ‘yapmasaydık’ dediğiniz hatalar oldu mu?

İçerik olarak şunu hatalı yaptık dediğimiz hiçbir sıkıntımız olmadı. Ama hala kendimizi test etmeyi sürdürüyoruz. 2 ay daha reytinglerimize bakmamız lazım ki doğru yolu tutturduk mu program akışlarında farklılık mı yapmamız gerekiyor göreceğiz.

Aynı zamanda eğitimcisiniz. Kanaldaki ekran yüzlerinizin kamera arkasındaki isimlerin başarı karneleri nasıl sizin gözünüzde?

Valla zaten hepsi yıllardan beri birçok farklı kanalda ya kuruluşunda görev aldığımız ya beraber çalıştığımız o nedenle de 5 üzerinden 5 performans ortaya koymaları beklenen ve istenen arkadaşlar. İlk günden beri de sanki hep bu kanaldaymışız gibi çalışıyoruz. Burada herkesin birbirini tanıması ve sevgiyle yoğrulmuş bir ekip çalışması ortaya koymamızın etkisi büyük. Herşeyi yumuşak dokuyla sakinlikle hallediyoruz.

MEDYADAKİ ALIŞILMIŞ YÖNETİCİ MODELLERİNİN DIŞINDAYIM

Bu biraz da sizin mizacınızla ilgili sanırım.

Muhakkak tabii ki yöneticilerin mizacı ortama da birebir yansır. Ben de burada bazen medyadaki alışılmış modellemeler açısından bakıldığında benim için ufak tefek bedelleri olsa da mümkün olduğu kadar ekibime yansıtmadan sorunları çözmeye çalışıyorum. Sürekli gerginlik; sürekli azarlama; sürekli fırçalama ile ekibinizi motive etmek işi bir yere kadar götürür. Hem sevgiyi hem saygıyı hem de bazen korkuyu birlikte yoğurup ama dozajını kaçırmadan bazen yumuşak gerekli görünce sert dokuyla uyarılarınızı dile getirmeniz gerekiyor.

Medya yöneticileri de duysun mu diyorsunuz.

Zannetmiyorum yani her medya yöneticisi zaten bu konuma gelmesi vesilesiyle bu tecrübeyi yaşamıştır. Ama her medya yöneticisinin mizaçları itibarıyla yoğurt yiyişi farklıdır.

BLOOMBERG HT UÇARAK KAZANDIRAN BİR KANAL

Peki Bloomberg HT kazandıran bir kanal mı?

Evet hem de uçarak kazandıran bir proje. Reklam gelirlerimiz 1 aydan bir aya ikişer kat artarak gidiyor. Bu tip kanallarda reklam gelirlerinin maliyetleri karşılanmasına 1 yılın sonunda ulaşılır. Biz 4-5 ayda buna ulaşacağız; maliyetleri karşılayacak kadar reklam geliri elde edeceğimize inanıyoruz.

Ekonomi medyasına bakışınız nasıl?

Çok fazla arkadaş değiliz.  Aslında Türkiye çapında ekonomiyle haşır neşir olan insan grubundan söz etseniz sanıyorum 100 kişiyi geçmez. Yarısı da köşe yazarıdır. Bu ekibin içine belki 100 kişilik bir genç grubun eklenmesi de sevindirici. Ben bu konuların Türkiye’de çok az konuşulduğu gazetelerde ekonominin 1 ya da 2 sayfa olduğu dönemde işe başladım; 90 yılının 23 Ocak’ında. 20 yılı devirdim. Çalışmadığım dergi grubu kalmadı.

BU GÖREV İÇİN YARI ZAMANLI AKADEMİK HAYATA GEÇTİM

Ama ilk kez yöneticilik yapıyorsunuz değil mi medyada?

Hiç yapmamıştım. Çünkü her zaman üniversitedeki akademik görevim ağır basıyordu. İlk defa yarı zamanlı akademik hayata geçerek bir medya kurumunda yönetici oldum. Tabii her zaman kapalı yöneticilik anlamında bakarsanız görev anlamında medyada ağırlığımız oldu. Ama akademik hayatımı hiç ihmal etmedim. Şimdi bile benim için en anlamlı nokta televizyon yöneticiliği deneyimimi akademik hayata yeni projelerle taşımak olacak.

Medyadan akademik hayata aktarmayı planladığınız proje ne olacak?

İnteraktif eğitimle ilgili olacak sanırım. Televizyon ve sınıf eğitimini birleştirecek; İstanbul’daki bazı derslerin başka üniversitelerde barkovizyonlu bir sınıfta aynı anda okunmasını sağlayacak programlar olabilir.

BEN PORTFÖY TAŞIYAMAM BU NAMUS MESELESİ

Peki ekonomi medyasında bazı etkin gazetecilerin borsa vurgunu yaptığı piyasaları manipüle ettiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

20 yıl önce de bunlar konuşuyordu. Ben bugüne kadar ekonomi medyasında hiç sermaye piyasası işlemi yapmamış tek bir insanım. Bu tebrik edilecekken ne kadar aptalmış; enayiymiş yorumları yapılabilir. Ben ekonomi medyasında görev alıyorsam bunun anlamı hiç hisse senedi işlemi yapmamam gerekir. Ben ekonomi yazarıysam ya da Bloomberg HT gibi çok önemli bir kanalın yöneticiysem bunun anlamı hiçbir sermaye piyasası işlemi yapmamış olmamdır; portföy taşıyamam; bu namus meselesidir. Bunlar yurt dışında zaten yeterince oturmuş olan kurallardır.

Biz de bu tip kurallar yok mu?

Bunun ana noktası ceza mekanizmasıdır. Yazdıkları yazılar sebebiyle gerekse yorumlarıyla bazı hisse senetlerini çeşitli yatırım araçlarını yönlendirmeye çalıştıkları ortaya atılan iddialar varsa manipülasyon varsa SPK’nın bu iddiları soruşturması, hukuk düzeyine taşıması gerekir. Bazı insanlar bu tip manipülasyonlara karıştıkları takdirde cezalandırılacaklarını bilmeli.

Peki SPK neden bunu yapmıyor da isimler de açıklanmadığı için tüm ekonomi medyasını zan altında bırakıyor?

SPK açısından bunları tespit etmenin; hukuki dayanaklarla belirlemenin çok kolay olmadığını tahmin ediyorum.

YATIRIM UZMANLARI BAKANDAN GAZETECİDEN BİLİNÇLİ

Kanallara da her sabah yatırım uzmanları konuk oluyor, bu açıdan riskler yok mu? Vicdanınızı rahatsız hissettiğiniz zamanlar olmuyor mu hiç?

Hiç olmuyor. Buraya çağırdığımız konuklar profesyonel insanlar. SPK mevzuatına gazetecilerden çok daha fazla vakıf olan kişiler. Yayın esnasında kendilerini zor duruma sokacak; manipülasyon anlamına gelebilecek yanlış yönlendirme olabilecek yorumlar yaptıkları takdirde SPK tarafından yakalarına yapışılacağını bilen insanlar. Farzedelim biz büyük bir hata yaptık ve o insanları o tür yorumlara zorladık o kadar profesyoneller ki kendi kariyerlerini tehlikeye sokacak hatayı yine de yapmazlar. Kimi bakanlar kimi bürokratlar hatta kimi ekonomi yazarlardan çok daha fazla bilinçliler. Çünkü SPK mevzuatını çok iyi biliyorlar.

Bu söyledikleriniz sadece sizin kanalınız için değil bütün kanallar için de geçerli mi?

Tabii tabii. Ayrıca biz çok hassasız.

Peki bir akademisyen ve ekonomist olarak nasıl bir çözüm öneriyorsunuz?

Gündeme geldiğinde yapılacak olan şey buna açıktan SPK’nın müdahalesidir. Başka şartı yok. Tabii bu yeni değil. Bir zamanlar borsa dergileri Türkiye’de çok popülerken yaşanan tartışmalar bunlar. Bugün ekonomi medyasında o adamların büyük kısmı neredeyse yok.

Hükümetle ilişkileriniz nasıl ekonomiye yön veren bir ekonomi kanalı olarak Bloomberg HT’de?

Türkiye’de muhakkak ki hükümetin önemli isimlerini yayına almak bir gövde gösterisi. Babacan’la 2 saate yakın bir program yaptık. Bu program ekonomi yönetimi açsından kanalın daha ikinci ayında benimsendiğini gösterdi. TMSF Başkanı; İMKB Başkanı olsun, SPK Başkanı olsun, bürokratları ağırlama imkanımız oldu.

Sizin Genelkurmay’a bağlı Sarem’de üyeliğiniz hala devam ediyor mu? Medya asker ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benim SAREM’deki görevim stratejik araştırmalar etüt merkezindeki görevim ekonomi danışmanlığı ile ilgili bir görev. Oraya Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili raporlar yazıyorum. Medya ile ne tür ilişkiler kurmalarını önermemiz doğru olmaz.