BIST 9.090
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,66
HABER /  EKONOMİ

Ekonomi için en kritik toplantı gözler bu kararda

Aşırı yükselen dövize karşı hamle üstüne hamle yapan Merkez Bankası'nın en kritik toplantısı yarın gerçekleşecek. Piyasalar yarın bir faiz artışı beklerken Anadolu Ajansı'nın Finans anketine katılan ekonomistlerin yarısından fazlası faiz artışı beklemiyor.

Abone ol

Gözler Merkez Banka'nın yarın saat 14.00'te yapacağı toplantıda. Merkez'in faiz artışı yapacağı yönündeki beklenti nedeniyle mayıs ayı enflasyon verilerinin yüksek gelmesine rağmen piyasalarda hava sakin. Peki Merkez Bankası yarın faiz artışı yapar mı? AA Finans anketine katılan ekonomistlerin yarısından fazlası politika faizinde değişiklik beklemiyor. Ancak döviz piyasası tam tersini düşünüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 7 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin yarısından fazlası politika faizinde değişiklik beklemiyor.

ANADOLU AJANSI ANKETİNE GÖRE FAİZ ARTIŞI OLMAYACAK
AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 22 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin 12'si bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) değişiklik beklemezken 10 ekonomist ise politika faiz oranında 50 ila 100 baz puanlık artış öngörüyor.

MERKEZ BANKASI ŞİMDİYE KADAR HANGİ ADIMLARI ATTI?
TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı. TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağı ifade edilmişti.

1 Haziran'dan itibaren politika faizini, fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitleyen Merkez Bankası, faiz koridorunun da bu orana kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğini bildirmişti.

Bu açıklamalar ışığında PPK'nın 7 Haziran'daki toplantısında ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda politika faizinde bir değişiklik yapılmaması ve yüzde 16,50'de sabit bırakılması durumunda, borçlanma faiz oranı (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 15,00, marjinal fonlama oranı (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 18.00 ve GLP faiz oranı da yüzde 19,50 olacak.