BIST 9.088
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
HABER /  GÜNCEL

'Ekmeleddin oturacaktı kardeşim!'

Bülent Arınç, sert eleştirilere konu olan AK Saray için "eskaza olmaz da Ekmek için Ekmeleddin seçilseydi o oturacaktı kardeşim." dedi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı için daha önce Başkanlık binası olarak, daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı’na düşünüldüğünü belirterek, ”Burası yeni Türkiye’de yeni yüz olsun, yeni mimar olsun diye Cumhurbaşkanlığı’na düşünüldü. Büyütülecek bir şey yok. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan diye karşı çıkıyorsak eskaza olmaz da Ekmek için Ekmeleddin seçilseydi o oturacaktı kardeşim. Demirtaş seçilseydi o oturacaktı” dedi.

Bir gazetecinin 1.4 milyara yapıldığı öne sürülen Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerine rakamlarla ne kadar hastane, baraj ve okullar yapılabileceğini hatırlatması üzerine Arınç, ilk olarak "Aksaray deyince Niğde Aksaray aklıma geldi" diye espriyle cevap verdi. Yapılan binan Türkiye Cumhuriyeti’nin kütüğüne kayıtlı olacağını belirten Arınç, bundan sonraki Cumhurbaşkanlarının da kullanacağı bir mekan olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için yapılan eleştirilere tepki gösteren Arınç, ”Alay ederek Ak-Saraya kaçak saray diyerek Cumhurbaşkanımızı küçülmeye, yapılan işi karikatürize etmeye çalışmak doğru değil.”

SEN ESKİ YERLERDE OTLUYORSUN KARDEŞİM

Cumhurbaşkanlığı sarayının ruhsatının olduğunu belirten Arınç, ”Ruhsatı yok, kaçak dediler. Bütçe görüşmelerinde elimde yapı ruhsatı da vardı, iskan ruhsatı da efendim olmaz. Neymiş Çankaya veya Yenimahalle belediyesinden alınmalıymış. Sen uyuyorsun. Sen eski yerlerde otluyorsun kardeşim. Buraya ruhsat verme yetkisi iki yıl önce büyük belediyeye geçti. Ruhsatı varsa, burada oturmak mümkünse, buna kaçak diyemezsiniz. Bir de bunu ülke dışına çıkıp söylemek çok çirkin. ”

SEZER’E SAYGIDA KUSUR ETMEDİM

10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e saygıda kusur etmediğini hatırlatan Arınç, ”Papa gelecek Papa’ya burada kalma diyorlar. Bilmem kim gelecek buraya ayak basma diyorlar. Buraya giren kirlenir diyorlar. Cumhurbaşkanlığı makamı şahsına saygı duymasın bile makama saygı duymak zorundasınız. Ben Sezer şu kadar yıl çalıştım ve hiçbir şeyine evet diyemem ama saygıda kusur etmedim. Bulunduğumuz her yerde saygı gösterdim. Eğer bir ülkenin Cumhurbaşkanının adı Tayyip Erdoğan diye hakaret etmek küçültmek isteyenlere bizim vereceğimiz cevaplar var. Oraya herkes gitmelidir ve gidecektir. Çünkü o makama duyulacak bir saygı vardır. Oranın tapusu Tayyip Erdoğan’ın da cebinde değil. Yarın bir başkası seçilir o oturacak. Anadolu daki tabiri bu mahkeme kadıya mülk değil. Bunlar kamu hizmetine tahsis edilmiş binalardır. ”

HİÇ BİR BİNANIN KUTSALLIĞI YOK

Arınç, ”Hiçbir binanın kutsallığı yoktur. Efendim Atatürk, Çankaya’da oturdu herkes orada oturmalı. Böyle bir şey olamaz. Çankaya köşkünün bulunduğu yerin ta eskiden bağlık bahçelik olduğunu köşede bir kulübenin olduğunu ve sonradan bunların yapıldığını herkes biliyor. Oradan rant çıktı. Atatürk Orman Çiftliği talan edildi. At gözlüğüyle bakarsanız o bağlar bahçelerde gitti, ağaçlarda kesildi. Bugün Çankaya köşkünü yıkıp imara açacak olsanız 10 katrilyon rant çıkar oradan bu sadece Ak-saray ile ilgili konu değil. Atatürk orman çiftliğinin çok küçük bir arazi var, o da kira yoluyla tahsis edildi, geriye kalan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait ya da şahsi mülkiyettir. Bunların hepsinin belgesi var. Ama israf diyen adam gerekçelerini söyler dinleriz. Başımızın üstünde yeri var. Ben de zaman zaman bu benzer laflar ediyorum. Çünkü bizim inancımız israfın olduğu bir yerde Allah’ın buna razı gelmeyeceği noktasındadır. Ama var mı dır yok mudur, ortaya koyacaksın kardeşim. Daha az para sarf edilseydi daha küçük yapılsaydı, bunlar konuşulabilir. Karşılığında bu cevap verilebilir.”

EKMEK İÇİN EKMELEDDİN SEÇİLSEYDİ

Arınç, binanın daha önce Başbakanlık binası olarak yapılması planlandığını sonra da Cumhurbaşkanlığı’na dönüştürüldüğünü hatırlattı. Yeni Türkiye’nin yeni yüzü olması için Cumhurbaşkanlığı için düşünüldüğünü belirten Arınç, ”Burası yeni Türkiye’de yeni yüz olsun, yeni mimar olsun diye Cumhurbaşkanlığı’na düşünüldü. Büyütülecek bir şey yok. Hırsızlık var mı, yolsuzluk var mı, israf var mı? Bunları konuşalım. Bunları tartışalım. Bunun dışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan diye karşı çıkıyorsak ezkaza olmaz da Ekmek için Ekmeleddin seçilseydi o oturacaktı kardeşim. Demirtaş seçilseydi o oturacaktı. Sabreden görecek 5 yıl sonra Allah ömür versin Tayyip bey ikinci defa seçilir, sonra başka şey olur, başkası seçilir o adama sen git Cebeci’de otur mu diyeceğiz” dedi.