BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.310,05
HABER /  SEÇİM

Ekmeleddin İhsanoğlu ilk kez televizyonda!

Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklamasının ardından ilk kez bir televizyon programına katıldı

Abone ol

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CNNTürk'te canlı yayında Taha Akyol'un sorularını yanıtlıyor.

İhsanoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
 
BEN ÜZERİME ALINMADIM 

30 Mart seçimlerinden sonra cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tartışmalar başlayınca Sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Bahçeli’nin tespitleri basında yer aldı. Benzer şeyler söylediler. Tabii ben kendime alınmadım. Çok şerefli bir görevi 9 sene yaptıktan sonra ülkeme döndüm. Ailemle ilgili planlar yaptım.

İKİ TARAFTAN DA TEMASLAR GELMEYE BAŞLADI

İki taraftan da temaslar gelmeye başladı ama ben teşekkür ettim. Bu şerefli görevi yapacak çok değerli insanlar olduğunu belirterek beni mazur görün dedim. AK Parti’de aktif olarak görev yapan bazı dostlarım da Türkiye size görev veriyor dediler. Şairin dediği gibi siz talep etmeden Hakk’tan size bir görev gelirse bunu ehli edep olarak kabul etmek gerekir. Sayın başkanlar İstanbul’a geldiler ve görüştük. Yani ileri sürüldüğü gibi Coca Cola’dan Pepsi Cola’dan teklif gelmedi. Düşünebiliyor musunuz bir insan dünyadaki bütün tezatları, emperyal kuvvetleri bir arada toplayacak. Bir de bunun üzerine Coca Cola eklendi. Kırılmasınlar diye de ben Pepsi Cola’yı ekledim.”

BABAM TÜRKTÜR, ANNEM TÜRKTÜR

Babam Mısır’a eğitim için gidiyor. Daha sonra orada hocalık yapıyor. Babam Türktür, anam Türktür. Babam Yozgatlı biliyorsunuz. Kökümüz, kösteğimiz belli. Annem Rodoslu. Kimsenin aklına farklı bir şey gelmesin, soyadı Hacıoğlu. Ben o iki Türk’ün evladı olarak doğdum ve hayatım boyunca başka bir ülkenin vatandaşı olmadım. Ben orada çok büyük hizmetler yaptım. Bunlarla iftihar oldum. Babam Mısır vatandaşı olmadığı için vefatında bize orada maaş bağlanmadı.

ASKERLİĞİMİ BORNOVA'DA YAPTIM

Askerliğimi Bornova'da topçu olarak yaptım. Asker arkadaşlarım hayatta. Kayıtlara inanmayanlara şahitleri de getiririm. Nasıl dönemi Mısır'daydım. Büyük heyecan dönemiydi. Bugün İslam alemi bu haldeyse Nasır’ın eseridir. Bugün Kudüs kaybolduysa Nasır’ın eseridir. Ortadoğu’da sınırlar tam 100 sene önce çizildi. Bu devletler Osmanlı’nın rahminden prematüre doğan çocuklardı.

HARİTA ÇATLIYOR

Arap Baharı’nın gelmesi için daha çok uzun yolu var. Bu ifade yanıltıcı. Bunun adı Arap diktatörlerin sonbaharı. Şiddet, terörizm, mezhepçilik, dincilik üzerine oynanıyor. Harita çatlıyor. Irak defacto olarak üçe bölündü.

BÖLÜNMELERE DİKKAT ETMEMİZ LAZIM

Bugün IŞİD denen terör çetesi Amerikan işgalinden sonra ortaya çıktı. Bunlar çok tehlikeli şeyler. Bu bölünmelere çok dikkat etmemiz lazım.

Cumhurbaşkanı seçilecek kişi bugün Anayasa’nın 104. maddesine göre seçilecek ve yemin edecektir. Bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece buradaki görevleri yerine getirecektir. Bugün insanlarımız endişe duymaya başladı. Bir içeride siyasetin gerginleşmesi, iki etrafımızda bu bölünmeler vatandaşımızı çok rahatsız ediyor.

CUMHURBAŞKANI HALKIN BABASI GİBİ DAVRANMALI 

“İlk defa cumhurbaşkanı halkın oylarıyla seçilecek. Yani bir yandan Anayasa’nın 104. maddesine göre hareket edecek ama diğer yandan da halkın oylarıyla seçilecek. Bana göre Türkiye’nin ihtiyacı olan cumhurbaşkanı herkesin cumhurbaşkanı ve halkın babası gibi davranmalıdır. Gerilimin azaltılması gerekir. Dün Madımak elim hadisesinin, fecaatinin yıldönümünü yaşadık. Küçük bir gerginlik böyle olayları yaşatabilir.

SURİYELİLERE ÇOK ÜZÜLÜYORUM

Ülkemizde 1 milyon kaçak insan yaşıyor. Ben bu insanlara da çok üzülüyorum. Suriyeliler bize en yakın Arap ülkesiydi. Folklor, kültür, yeme içme bakımından. Ben Saraybosna Osmanlı’nın Boşnakçası, Şam Osmanlı’nın Arapçasıdır derdim. O bakımdan büyük bir gerilim var ve o gerilimi bizim düşürmemiz lazım.