BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  SEÇİM

Ekmel Bey'inki 'Mısır Ekmeği'ymiş

SDE Başkanı Birol Akgün, Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun “Ekmek" sloganının kaynegının doğup büyüdüğü Mısır olduğunu savundu.

Abone ol

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kampanyasını Arap sembolleri üzerinden yürüttüğünü belirten SDE Başkanı Birol Akgün, “Ekmek sloganı da bir Mısırlı duyarlılığı. Mısır buğday bakımından ABD yardımına muhtaçtır. Her yıl yardımın büyük çoğunluğu ekmeğe gider” dedi.

CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimindeki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçim sloganı, doğup büyüdüğü Mısır’dan alıntı çıktı. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı (SDE) Orta Doğu Uzmanı ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Birol Akgün, ekmek sloganının İhsanoğlu’nun doğup büyüdüğü Mısır’daki ekmek sorununa vurgu yaptığını, İhsanoğlu’nun da Mısırlı entelektüel gibi göründüğünü söyledi. İhsanoğlu’nun zafer işareti yapmasının da MHP tabanını rahatsız edeceğini söyledi.

EKMEK SLOGANI BİR MISIR DUYARLILIĞI

İhsanoğlu’nun sosyal medya başta olmak üzere birçok kesim tarafından eleştiri hatta dalga konusu olan “Ekmek için Ekmeleddin” sloganıyla ilgili en çarpıcı tespiti SDE Başkanı Prof. Dr. Akgün yaptı. Mısır’ın buğday bakımından ABD yardımına muhtaç olduğunu ve her yıl verilen ABD yardımının büyük çoğunluğunun ekmek yardımına gittiğini belirten Akgün, “Ekmek sloganı da bir mısırlı duyarlılığıdır. Ekmeleddin Bey, Türkiye’de şimdi bunu sloganlaştırıyor” dedi.

GAZZE KATLİAMINA İTİRAZ EDEN TEK LİDER

İsrail’in Gazze saldırıları karşısında Arap dünyasının sessizliğine rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyada bu duruma itiraz eden tek lider olduğunu vurgulayan Akgün, “Arap dünyası, İsrail’in kuruluşundan bu yana 1948’den beri ona kaybetti. İsrail’e kafa tutacak bir Arap dünyası yok. Mısır olmadan barış ve savaş olmaz diye bir laf var. Ortada ne Mısır var ne Suriye var. Bugün Hamas’tan çok İsrail’e yakın Mısır. Dünyada bu sorunu gündeme getiren tek lider Başbakan Erdoğan kaldı” diye konuştu.

ZAFER İŞARETİ YAPMASI MHP TABANINI RAHATSIZ EDER

CHP - MHP çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da Gazze konusunda suskun olduğunu belirten SDE Başkanı Akgün, “Daha doğrusu onun suskunluğu Mısır’lı entelektüel gibi davranmasından kaynaklanıyor. Bir defa zafer işareti yapıyor. Bu işaret Arap’larda meşhurdur. Zafer işareti ABD ve İngiltere’deki anlamı ben zafere gidiyorum demektir. Türkiye’de o zafer işaretini yapanlar ya PKK geleneğinden gelendir ya da sol gelenekten gelenler kullanır. Sağ gelenekten gelip de bu zafer işaretini yapanı hatırlamıyorum. Bu durum MHP seçmeni üzerinde olumsuz etki yaratır” dedi.

KAMPANYAYI ARAP SEMBOLLERİYLE YÜRÜTÜYOR

“Şu anda Ekmeleddin Bey, arap dünyasındaki sembollerle hareket ediyor” diyen Akgün şöyle devam etti: “Araplar, Filistin İsrail konusunda tarafsız kalınmasını ister. Aynı zamanda Osmanlı’dan sonra Türkiye’nin bu meseleye karışılmaması istenir. CHP geleneği de bu konuya karışmak istemez. Ekmeleddin Bey’in Ekmek sloganı da bir mısırlı duyarlılığıdır. Mısır’da buğday bakımından ABD yardımına muhtaçtır. Her yıl verilen yardımın büyük çoğunluğu ekmek yardımına gider. Ekmeleddin Bey, Türkiye’de şimdi bunu sloganlaştırıyor.”