BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  SAĞLIK

Ekmekte bile bulunan gluten nedir zararları nelerdir?

Tahıl grubundaki besinlerde bulunan proteinler gluten olarak adlandırılmaktadır. Glutenin en önemli özelliği ekmek mayasının karbondioksit gazını hamur içinde tutarak ekmeğin kabarmasını sağlamaktır.

Abone ol

Bulgur, pirinç, makarna ve ekmek toplumumuzda en çok tüketilen besinler arasındadır. Bu yüzden bu besinlerin vücuda etkileri de sık sık araştırılmaktadır. Glutenin mide ve bağırsaklardaki sindirimi kolay olmaktadır. Ancak çölyak hastaları gibi bazı bireylerde gluten sindirilememekte ve ince bağırsakta hassasiyet meydana gelmektedir. Bu durum şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı ve gaz şikayeti gibi çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.

Zararı var mıdır?
Glutenin vücuda zararı bulunduğuna dair kesin kanıtlar bulunmamaktadır. Sadece glutene hassasiyeti bulunan bireylerin gluten içeren besinleri tüketmemesi gerektiği önerilmektedir. Semptomlar geçene kadar gluten içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Nelerle tüketilmemelidir?
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren besinlerden, bu tahıl ürünlerinden elde edilen unlardan tüketilememesi gerekir. İrmik, makarna, noodle, şehriye, kuskus ve bulgur tüketilmemelidir.Paketli ürünlerin etiketlerine mutlaka dikkat edilmelidir. Gluten bulunan tahıl ürünlerinden elde edilen bisküvi, kek, kraker gibi her türlü paketli üründen uzak durulmalıdır. Dışarıdan hazır alınan poğaça, kek, kurabiye gibi hamurişleri tüketilmemlidir.

Hazır çorbalar, hazır bulyonlar, müsli, kahvaltılık gevrekler tüketilmemesi gerek besinler arasındadır. Malt ve malt aroması içeren bira ve votka gibi içecekler tercih edilmemelidir.