BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Ekmek İsrafı kampanyasına destek arttı

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'na destek artıyor

Abone ol

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkaymaz, Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında da dünya ikincisi olduğunu belirterek, ''Şampiyon olduğumuz hububat ürünlerinin ihracatının parasal karşılığı bir yıllık ekmek israfının parasına denk geliyor'' dedi.

TMO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkaymaz ve TMO ''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'' Koordinatörü Cihan Soyalp Anadolu Ajansı'nı (AA) ziyaret ederek, AA Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Tek ile görüştü.

Desteğin giderek arttığı kampanya hakkında bilgiler veren Erkaymaz, kampanyaya AA'nın da desteğini istedi, kampanyaya ilişkin afişler kurumun yemekhanesine ve girişine asıldı.

Erkaymaz, 2012 yılında ekmek israfına yönelik yapılan araştırmada Türkiye'de günde 101 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 95 milyonunun da tüketildiğinin ortaya çıktığını ifade ederek, bu 6 milyon farkın ekmek israfı olduğunu bildirdi.

İsrafın yıllık 2,1 milyar adet ekmeğe tekabül ettiğine dikkati çeken Erkaymaz, bu israfın karşılığının 1,5 milyar lira olduğunu dile getirdi.

Erkaymaz, Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında da İtalya'dan sonra dünya ikincisi olduğunu belirterek, ''Bisküvi ve irmikte de hatırı sayılır bir yerimiz var. Şampiyon olduğumuz hububat ürünlerinin ihracatının parasal karşılığı bir yıllık ekmek israfının parasına denk geliyor'' diye konuştu.

KAMPANYA VİDEOLARI DİZİLERDE KULLANILABİLİR

Uğur Erkaymaz, kampanya çerçevesinde 100 kişilik çalışma grubu oluşturulduğunu, yıl boyunca tüm kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle işbirliği yaparak ekmek israfını azaltmayı amaçladıklarını bildirdi.

Bayat olan ekmeklerin değerlendirilmesine ilişkin bir kitap çıkardıklarını, bu kitapta bayat ekmeklerle yapılabilecek yemeklerin tariflerinin bulunduğunu ifade eden Erkaymaz, bu kitaba ''www.ekmekisrafetme.com'' internet sitesinde yer verdiklerini ve her vatandaşın bu kitabı siteden okuyabileceklerini söyledi.

Erkaymaz, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) ziyaretlerinde RTÜK Başkanı Davut Dursun ile görüştüklerini belirterek, ziyaretlerinde Dursun'un kendilerine''Çok seyredilmesi nedeniyle dizilere kampanya videolarını koymak için görüşmeler yapmaları'' tavsiyesinde bulunduğunu aktardı. Erkaymaz, şöyle devam etti:

''Biz onu düşündük, bu tür girişimlerimiz var. Öğrencilere Fatih Projesi'nde dağıtılacak tabletlerin içine koyma planlarımız var. Her şeyi değerlendirmeye çalışıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye çapında okullarda ekmek israfını önlemeye ilişkin etkinlikler yapmayı düşünüyoruz.''

Görüşmede, Ahmet Tek de israfın karşılığının sadece buğday israfı olmadığına dikkati çekerek, ''Bununla birlikte çiftçinin emeği, kullanılan zirai ilaçlar, doğanın kirlenmesi, su israfı, çalışanların emeği var. Bunun çarpan etkisi çok yüksek'' diye konuştu.

''GOLÜMÜ ATARIM, EKMEĞİMİ ATMAM''

Kampanya Koordinatörü Cihan Soyalp ise 4 futbol takımının Spor Toto Süper Lig maçına kampanya afişleriyle çıktığını, karşılaşmaların 33'üncü haftasında Spor Toto Süper Lig'de top koşturan bütün takımların bu pankartları açması için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Söz konusu etkinlikler için ''Golümü atarım, ekmeğimi atmam'' sloganını düşündüklerini ifade eden Soyalp, bu kampanyanın daha çok kişiye ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.