BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  SAĞLIK

Ekmeğin kepek oranı artıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle ekmeklik undaki kepek oranı yüzde 60 artacak.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, geçen yıl ocak ayında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile yüzde 20 oranında artırılan ekmekteki kepek oranı, yeni düzenlemeyle yüzde 60 artırılmış olacak.

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde 2 Nisan 2013'te değişiklik yapıldı ve Buğday Unu Tebliği yenilendi. 1 Temmuz 2013'te yürürlüğe girecek değişiklikle ekmek yapımında kullanılan buğday unları “ekmeklik buğday unu” kategorisinde toplandı. Değişiklikle ekmeklik buğday unundaki kepek miktarı, yüzde 4,4’den yüzde 7,0'ye çıkarıldı.

Ekmekteki kepek miktarının yüzde 8,7’ye kadar yükseltilebilmesine imkan sağlayan düzenlemeyle kepek miktarı, 1 Temmuz 2013'ten itibaren 1 yıl öncesine göre en az yüzde 60 artırılacak. Ekmekler, lif, protein, vitamin ve mineraller açısından da daha zengin olacak.

KEPEK ARTMMIŞ, TUZ AZALTILMIŞTI

Geçen yıl ocak ayında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ekmekte kullanılan tuz miktarı yüzde 2’den yüzde 1,5’e çekilmiş, diğer bir deyişle yüzde 25 azaltılmıştı. Ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek bulundurulmasını zorunlu kılan tebliğ, ambalajsız piyasaya arz edilen ekmeklerin dağıtım ve satışına hijyen şartları getirmişti.

Düzenlemede, ekmeğin sadece hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilmesi, pazar, manav, kasap gibi yerlerde ambalajsız satışa sunulmasının yasaklanması, ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personele hijyen eğitimi verilmesinin de aralarında bulunduğu birçok hüküm yer almıştı.

Bakanlık, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, TOBB ve TESK işbirliğinde 21 binden fazla personele hijyen eğitimi verilmişti.