BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  EKONOMİ

EİT zirvesi Azerbaycan'da yapılacak

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Devlet Başkanları 12'nci Zirvesi, Azerbaycan'da yapılacak.

Abone ol

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, teşkilata üye devletlerin devlet başkanlarının katılımıyla 12'ncisi düzenlenecek zirvenin 16 Ekim'de Bakü'de toplanacağı belirtildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin de katılacağı bildirildi. Diğer ülke liderlerinin zirveye katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Açıklamada zirveden bir gün önce EİT bakanlar kurulu 20'nci toplantısının gerçekleştirileceği ve bu toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık edeceği bildirildi.

Bu arada EİT bakanlar kurulu 20'nci toplantısına, KKTC Dışişleri Bakanı'nın ilk kez davet edildi.

Ulaştırma sistemi, ticaret, enerji, çevre ve tarım alanlarında 2011-2012 yıllarında elde edilen sonuçların ortaya konulacağı EİT bakanlar kurulu toplantısında, 2012-2013 yıllarında yapılacak işlerle ilgili fikir alışverişi de yapılacağı ifade edildi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

Bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan öncülüğünde kurulan EİT'ye daha sonra Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan da üye oldu.

Merkezi Tahran'da bulunan EİT, 7 milyon kilometrekare alan üzerinde yaklaşık 400 milyon nüfusa hitap eden ekonomik ağırlıklı bir bölgesel örgüt olma özelliği taşıyor.