BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  GÜNCEL

Ehliyet sonuçları MTSAS-27 haziran sorgula

Ehliyet sonuçları-27 haziran ne zaman açıklanacağını MEB açıkladı. MTSAS ehliyet sonuçları 7 Temmuz saat 18.00'a kadar açıklanacak. Ehliyet sonuçları T.C ile sorgulanacak.

Abone ol

Ehliyet sonuçları için geri sayım başladı. 27 Haziran ehliyet sınav sonuçlarını MEB açıklayacak. Ehliyet sonuçlarını adaylar T.C numaraları ile MTASAS sonuc sorgulama ekranından t.c numaraları ile öğrenecek. Ehliyet sonuç ntarihini MEB açıkladı. Sonuçları 7 Temmuz'da saat 18.00'a kadar açıklanacak. 

ehliyet-sonuçlari-27-haziran.jpg

EHLİYET SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik
okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur. Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.

Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi
sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu
soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.

Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme
değerlendirme tekniğine göre incelenir. Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

2015 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

27 Haziran 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 6 Nisan-12 Haziran 2015
22 Ağustos 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 1-21 Temmuz 2015
10 Ekim 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 25 Ağustos-15 Eylül 2015
12 Aralık 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 16 Ekim-17 Kasım 2015

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

27 Haziran 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 07 Temmuz 2015 tarihinde açıklanacak.
22 Ağustos 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları ise 02 eylül 2015 tarihinde açıklanacak.
10 Ekim 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 20 Ekim 2015 tarihinde açıklanacak.
12 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Aralık 2015 tarihinde ilan edilecek.

Motorlu taşıtlar sınavı (MTSAS) olarak da bilinen ehliyet sınavı 27 Haziran 2015 tarihinde saat 11:00‘da başlayıp 12:00‘de sona erdi.  Trafikte araç sürüşü için vatandaşların ehliyet almaları gerekiyor. Türkiye’de farklı araç sınıflarına yönelik olarak ehliyet kursları bulunuyor. Farklı dönemlerden oluşan ehliyet eğitimleri ile birlikte artık vatandaşların çok daha doğru bir trafik eğitimi ve araç sürüş deneyimine ulaşabilmeleri sağlanabiliyor.

 27 Haziran 2015 tarihli ehliyet sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz internet üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden ehliyet sınavı sonuçlarını öğrenmek ve detaylı bilgiye sahip olmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ehliyet sınavından alınacak sonuç ile ehliyet alabilme hakkına sahip olabileceğinden ehliyet adayları için büyük bir heyecan oluşuyor. 2015 yılı içerisinde Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'na göre, bir yıl içerisinde 9 defa gerçekleştirilen ehliyet sınavı sayısı 6'ya indirilmişti.

Ehliyet sınavı soruları açıklamasına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama henüz yapılmış değil. Ehliyet adaylarının merakla bekledikleri ehliyet sınavı sonuçları ve sınav soruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital platformda yer almakta olan resmi internet sayfasında bulunan MTSAS duyuruları ekranından açıklanacak.

Büyük bir heyecan içerisinde olan ehliyet adayları için bu süreninde çok uzun sürmeyeceği tahmin ediliyor. Özellikle de gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet sınav soruları ve sonuçları en kısa süre içerisinde doğru ve hatasız olarak okunarak, adaylara açıklanacağı tahmin ediliyor.

Adayların başarılı olabilmeleri için 70 puan ve üzeri puan alması gereken ehliyet sınavına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği sınavda ilk yardım dersi, trafik ve çevre dersi ve araç tekniği dersi üzerinden farklı oranlarda sorular bulunuyor. Ehliyet sınavı sonuçları açıklandığında T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ nın dijital platformda gerçekleştirilmekte olduğu bu online sınav sonucu açıklama sisteminin yanı sıra ehliyet adayları 27 Haziran'da girmiş oldukları ehliyet sınavının sonuçlarını özel MTSK müdürlükleri, özel MTSK modülünden ‘kurum kodu’ ve ‘kurum şifresi’ girilerek, müdürlükler tarafından kursiyerlere tebliği gerçekleştirilecek.

Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri

1896 yılında Londra'da meydana gelen ölümlü trafik kazası ile Dünya, otomobillerin de tehlikeli olabileceğiyle tanışmış oldu. Kaza sonrası yetkililerin yaklaşımı tam olarak: "Bu bir daha asla olmamalı." şeklindeydi. Ama malesef o gün bu gündür trafik kazalarının sayıları ve oranları gittikçe artıyor. Peki teknoloji sürekli gelişiyor olmasına rağmen neden trafik kazaları da her geçen gün artarak devam ediyor? Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarına en çok sebep olan faktörler şu şekilde sıralanmış;

1. Dikkatsiz Sürücüler

İstatistiklere göre gerçekleşen tüm trafik kazalarının %25’ten %50’ye olan bir oranı dikkat dağınıklığı nedeniyle gerşekleşiyor. Tabi dikkat dağınıklığına da bir çok faktör neden olabiliyor.  Araştırmaya göre mesajlaşma ve meraklı bir şekilde başka şeylere bakma (başka bir trafik kazasına bakmak için yavaşlama) trafik kazalarının %16’sının nedeni oluyor.

Meraklılıktan sonra başlıca kaza nedenleri ise;

    Yorgunluk: %12
    Diğer yolcular veya çocuklar: %9
    Radyo ayarlamaya çalışmak: %7
    Birşeyler okumaya çalışmak: %2

Bunlarla birlikte tüm sürücülerin %85’inin araç sürerken cep telefonları ile konuşmaya devam ettiği ve bunun da kaza riskini 4 kat arttırdığı bilinmektedir.

2. Uykusuz Sürücü

Uykusuz kişilerin dikkatlerinin dağıldığı ve dalgınlaştığı bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre trafik kazaları için en riskli saatler, gece 11 ile Sabah 8 arası. Siz siz olun göz kapaklarınız ağırlaşıyorsa, sık sık esniyorsanız ve ara ara aracınızın şeritten çıktığını fark ediyorsanız uygun bir yerde durup uykunuzu aldıktan sonra yolunuza devam edin.

3. Alkollü Sürücü

Ciddi kazaların %30’unun nedeni alkollü araç kullanımı. İlginç bir veri de haftasonları bu oranın %54 civarlarında gerçekleşmesi. Bu maddeyle ilgili denecek pek bir şey yok. Alkollüyken araba KUL-LA-NIL-MAZ!

 4. Aşırı Hız

Ciddi kazaların en büyük nedenlerinden birisi de aşırı hız yapmak. Çalışmalara göre bir aracın hızının 70 km’den 100 km’ye çıkması, olası bir kazada etkiyi iki katına çıkarmakta. Mümkün olduğunca belirlenen hız limitlerinin dışına çıkmayıp trafik kurallarına uymak, kaza riskini azaltmada kritik rol oynamaktadır.

5. Agresif Sürüş

Agresif sürüş derken tam olarak neyi kastediyoruz? Başka araçları çok yakın mesafede takip etmek, öndeki aracı rahatsızlık verecek şekilde selektör yapmak, hızlıca şerit değiştirmek veya trafik kurallarına uymadan başkaları için tehlike yaratmak agresif sürüş olarak değerlendirilebilir. Bu şekilde araç kullanırken siz rahat olabilirsiniz ancak diğer sürücüler tedirgin olduğunda kazaya karışma ihtimaliniz ciddi anlamda yükselmektedir.

6. Olumsuz Hava Koşulları

Şiddetli yağmur, dolu, kar fırtınaları, buz, kuvvetli rüzgarlar ve sis gibi kötü hava koşullarında araba kullanmak daha da zorlaşmaktadır. Kötü hava koşullarında sürüş hızını azaltılıp diğer araçlara daha fazla dikkat ederek güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Ancak yine de aracınızın donanımının hava koşullarına uygun olmadığını düşünüyorsanız trafiğe çıkmamakta fayda var.