BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,73
ALTIN 2.489,32
HABER /  GÜNCEL

Ehliyet sonuçları açıklanıyor gözler MEB'de

Ehliyet sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 29 Ağustos ehliyet sonuçlarının 4 Eylül cuma saat 16.00a kadar açıklanması bekleniyor. MTSAS sonuç ekranından 29 ağustos ehliyet sonuçları sorgulanacak.

Abone ol

Ehliyet sonuçları açıklanıyor mu, ne zaman açıklanacak sorularının cevabı için artık gözler MEB'de. 29 ağustos ehliyet sonuçlarının bugün yani 4 eylül cuma günü saat 16.00'a kadar açıklanması bekleniyor. Ehliyet sonuçları MTSAS sonuc ekranından T.C numaraları ile sorgulanabilecek. Ehliyet sınav sonuçlarını öğrenen adaylar için ikinci aşama başlayacak. Sürücü adayları direksiyon sınavını da geçtikten sonra ehliyetlerini alabilecek.

ehliyet-sonuçlari.jpg

Süresi 60 dakika olan MTSAS sınavı, bütün belge sınıfları için (A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H) İlk Yardım dersinden 13, Trafik ve Çevre dersinden 27, Araç Tekniği dersinden 10 olmak üzere, çoktan seçmeli (dört seçenekli) toplam 50 sorudan oluşuyor.

EHLİYET SINAVI SORGULAMA

Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkı tanınmıştır.
Adayların girmek zorunda oldukları bu sınavlardan biri yazılı diğeri uygulamalı olmak üzere iki aşamalı olarak ayrılmaktadır. Böylece birinci sınavdan yani yazılı olana girecek adaylar bu sınavdan başarı gösterip geçerlerse ikinci sınav olan uygulamalı sınava girmeye hak kazanacaklardır. Bunun için adaylar öncelikle girecekleri yazılı sınavdan en az 70 puan almaları gerekmektedir. Ters bir durumda olan yani sınavı geçemeyen adaylar (70 puanı alamayan adaylar) ikinci sınava yani uygulama sınavına girmek haklarını kaybetmiş olacaklardır. Bu yüzden ilk aşamalı sınavı geçemeyen adaylar otomatikman ikinci aşama olan uygulama sınavına katılım yapamayacaklardır.
 
Ehliyet sınavının ikinci aşaması olan uygulama sınavın da ise direkt olarak motorlu araçları nasıl kullandığı, trafik kurallarına uyup uymadığı, adayın dikkati gibi başlıca etmenler ile uygulama sınavı tamamlanır. Söylenecek şu ki ehliyet belgesi alabilmeniz için bu yukarıda belirtilmiş olan iki aşamalı sınavdan da başarılı olmanız gerekmektedir. Hem yazılı sınavdan 70’in üzerinde bir puan almanız lazım hem de uygulama derslerinde hocanızdan tam not almalısınız. Bu sayede ehliyet kurslarından ehliyet belgesi almanız mümkündür. Nu yapılan uygulama sınavının önemi büyüktür.
 
Öyle ki son yıllarda binlerce insan küçük hatalarla dikkatsiz davranışları ile trafikte can vermektedir. Bu sayıda ülkemizde yıllar günler geçtikçe artmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için uygulama sınavlarında trafik kurallarına uymalı ve tüm dikkatinizi araca vermekte fayda vardır. Bu gibi etmenlerden dolayı sağlıklı bir trafik hayatı geçireniz için bu hususları dikkate almanız sizin için büyük önem arz etmektedir. Bir de son olarak ekleyelim; bu iki sınava da 18 yaşının altındakiler başvuru yapamaz, ehliyet kursuna katılamaz ve de ehliyet belgesi alamazlar.

EHLİYET SINAVI YENİ YÖNETMELİĞİ

Yeni yönetmeliğe göre sürücü adayının tek seferde park etmesi, aracı sınav esnasında hiç stop ettirmemesi, yokuşlarda el freni kullanmadan kaldırması gerekiyor.

Sürücü Kursları ve eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, direksiyon sınavında başarısız olunmasında en büyük etkenler arasında yer alan bu hatalarda adaya ikinci bir hak verilmesi için teklif hazırladıklarını söyledi.

Yılmaz, adayların aşırı heyecan nedeniyle sınav esnasında araç kullanma becerilerinde aksaklıklar olabileceğini vurgulayarak, "Deneyimli bir şoför bile zaman zaman tek seferde park edemez, kullandığı aracı stop ettirebilir ya da el freni kullanmadan yokuşlarda kalkamaz. Sürücü adaylarının bu becerilerden tek seferde, hata yapmayacakları bir sınava tabi tutulması çok sayıda adayın direksiyon sınavından kalmasına neden oluyor" diye konuştu.

Sürücü adayının akıcı trafikte araç kullanma becerisi, şerit ihlali yapmaması, yaya haklarına uyması, trafik ışıklarına dikkat etmesi gibi unsurların çok daha önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Adaya yokuşta durup kalkma becerisini isterse el freni yardımıyla yapması, tek seferde park edememesi ya da aracı stop ettirmesi halinde adaya bir hak daha tanınması yönündeki tekliflerimizi Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne sunduk. Genel Müdürlük, sınavlarda yaşanan bu tür aksaklıklara çok karşı duyarlı ve bizden gelen önerileri dikkate alıyor. Bu aksaklığın giderilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor."