BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,83
ALTIN 2.430,96
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Egemen Bağış'tan meyve, sebze açıklaması

Egemen Bağış meyve, sebze halini ziyaret etti: 'Eskiden meyve, sebze yıkıyacak suyumuz bile yoktu, şimdi sofralar bereketleniyor' dedi.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un yaş sebze ve meyve halinin, 50 milyon tonluk üretim ve 70 milyar liralık ekonomik kapasiteye sahip olduğunu bildirdi.

Bağış, İstanbul Yaş Sebze ve Meyve Hali'ni ziyaret etti, esnafın sorunlarını dinledi. Bağış'a, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Hal Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Başkanı Nevzat Dayan eşlik etti.

ERKEN KALKAN YOL ALIR 

Bağış, dernek merkezinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, esnafın hava ağarmadan, erkenden kalktığını hatırlatarak, "Ne demişler erken kalkan yol alır. Umuyorum ki bu sabahın bereketi işlerinize de yansıyacaktır. Yaptığınız iş alıcı ve satıcıyı buluşturmaktan çok daha fevkalade bir iştir, çünkü sayenizde bir peygamber mesleği olan ticaret hayat buluyor. Efendimiz 'Rızkın 10'da 9'u ticarettedir' diye buyurmuş" diye konuştu.

İstanbul'un 50 milyon tonluk üretim ve 70 milyar liralık ekonomik kapasiteye sahip bir hali olduğunu belirten Bağış, bunun da Türkiye'de tüketilen yaş meyve ve sebze miktarının 3'te birine denk geldiğini söyledi.

YAŞ MEYVE VE SEBZE HALLERİ İSTANBUL'A CAN VERİYOR 

Bağış, İstanbul'un her iki yakasında kurulu 2 merkezde 764 satış noktası ile İstanbul Yaş Sebze Meyve hallerinin İstanbul'a can verdiğini ifade ederek, yeni neslin hangi gıdalarla beslendiğinin çok önemli olduğunu, bu konuda bir çok adım attıklarını ve atmaya devam edeceklerini anlattı.

Bir zamanlar bırakın meyve-sebze yemeyi, meyve-sebzeyi yıkayacak suyu bulamayan bir İstanbul olduğunu anlatan Bağış, "Bugün çok şükür İstanbul, dünyanın parmakla gösterdiği, gıpta ettiği bir şehir haline geldi. Esnafımız sayesinde de hepimiz çocuklarımıza daha sağlıklı, daha taze meyve ve sebze tükettirebiliyoruz. Sofralarımızı bereketlendiriyorlar" dedi.

Hal esnafının sorunlarını yakından takip ettiklerini belirten Bağış, İSMEYDER ile AB fonlarını kullanarak başka neler yapabileceğini değerlendirdiklerini bildirdi.

YAŞ MEYVE SEBZELERİN HAL DIŞI SATIMININ ÖNLENMESİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, toptancıların en büyük sıkıntısı olan yaş meyve sebzelerin hal-dışı satımın önlenmesi konusunun da hükümetin öncelikleri arasında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"5957 sayılı sebze meyve ticaretine ilişkin kanunda belirtildiği üzere toptan satışların ancak toptancı hallerinde yapılmasını öngörülüyor. Böylece kaçakçılık ve kayıt dışı ekonomiyi yok etmiş ve kalite kontrolü sağlamış olacağız. Meyve sebze sektörü gerek ekonomik açıdan gerekse gıda güvenliğinde AB standartlarına ulaşmak için hedeflerimiz var.

Bu eksiklikleri gidermek için ihtiyaç duyulan reformların AB projeleri sayesinde yürütülmesinde İSMEYDER'e büyük görev düşmektedir. Bu sıkıntılar gerek AB fonları gerekse de Kalkınma Ajanslarına Yönelik Projeler kapsamında çözülecektir.

AB fonları mesleki eğitim, kayıtlı istihdam, sivil toplum diyaloğu, çevre konusunda bilgilendirme gibi konular üzerinde durmakta. Kalkınma Ajansına yönelik projeler; mali desteklerin kullanımı AB Bakanlığı tarafından bilgi ve destek sağlamak yoluyla olacaktır. Bu mali destek programları kapsamında strateji geliştirme, anket, istatistik gibi konular ile altyapı ve üstyapı konusunda sağlanan mali destekler olacak."