BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  GÜNCEL

Efsane Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş hayatını kaybetti

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA'da vefat etti.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA'da vefat etti.

88 yaşında hayata gözlerini yuman Güreş, TBMM'de iki dönem milletvekili olarak görev yapmıştı.

PKK'YA EN AĞIR DARBEYİ O İNDİRMİŞTİ


Doğan Güreş,
4 Aralık 1990 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinde PKK'ya ağır darbeler indirip bitirme noktasına getiren operasyonlara imza atmıştı.

Tansu Çiller başbakan koltuğuna oturduktan sonra, 1994 yılında PKK'yı ileri düzeyde zayıflatacak büyük bir atılım gerçekleştirecek ve bu atılım PKK'nın belinin kırılmasıyla sonuçlanacaktı.

Operasyonun ardındaki kilit isim ise Genelkurmay Başkanı Güreş idi. O zamanlar bir gazeteye yansıyan ve Doğan Güreş'e atfedilen 'Tak emrediyor, şak yapıyorum' demecinde Genelkurmay Başkanı'nın, Başbakan Çiller'le ilişkilerinin düzeyi anlatılıyordu.


141014_dogangures.hlarge.jpg
TAK EMREDİYOR ŞAK YAPIYORUM

İngiltere Genelkurmay Başkanı'nın 'Kadın Başbakanınız emir veriyor mu?' biçimindeki sorusuna cevap veren Doğan Güreş "Ne demek rahat emir verebiliyor mu? Tak diye emir veriyor ben de şak diye selamı çakıp emri uyguluyorum" demişti.

Güreş daha sonra haberin yanlış yansıdığını söylese bile adı 'Tak—şak Paşa'ya çıkmıştı bile. Genelkurmay eski Başkanı bundan sonraki özel demeçlerinde Başbakan Tansu Çiller'i 'Kararlı ve cesur bir kadın' olarak niteleyecekti.

 
doğan-güreş-ve-tansu-çiller.20141014125659.jpg

DYP'DEN MİLLETVEKİLİ OLMUŞTU

30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrıldıktan sonra DYP'den siyasete atılan Güreş Paşa, Türkiye'de bir kadın başbakan ile görev yapan ilk genelkurmay başkanıydı da...

20 ve 21. dönemde Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan Doğan Güreş, Çiller ile olan uyumlu çalışmasıyla bilinmişti.


dogan-gures-hayatini-kaybetti.jpg