BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,10
HABER /  GÜNCEL

Efkan Ala'nın neden gittiğiyle ilgili kulislerdeki 4 senaryo

Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı görevinden alınmasının nedenleriyle ilgili 4 yeni senaryo daha gündeme geldi. İşte o nedenler: FETÖ operasyonlarındaki ihmaller, Cizre saldırısı, yakın arkadaşlarını ataması ve darbe gecesi yaptıkları...

Abone ol

Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı görevinden ayrılması ve Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olmasıyla ilgili tartışma sürüyor.

Efkan Ala'nın görevden ayrılmasıyla ilgili Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan ve Yeniçağ gazetesinden Ahmet Takan'dan 4 yeni senaryo daha geldi.

Nuray Babacan, Ala'nın gidişiyle ilgili darbe girişimi sonrası FETÖ operasyonların ihmal edilmesi, Cizre patlamasındaki ihmaller ve Ala’nın en kritik görevlere 'yakın arkadaşlarını' getirmesinin etkili olduğunu yazdı.

Ahmet Takan ise, Ala'nın darbe gecesi uçaktan indikten sonra havaalanındaki bir hangara çekilerek telefonlarını kapattığı için görevden alındığını öne sürdü.

SAVCILARDAN GELEN "İŞBİRLİĞİ YAPILMIYOR" ŞİKAYETİ

Nuray Babacan'ın gündeme getirdiği 3 senaryo şöyle:

BİRİNCİ SENARYO: Bir süreden beri FETÖ operasyonları ve örgütle mücadele konusunda emniyet ve diğer kolluk kuvvetlerinin, yeterince işbirliği yapmadığına dair savcılardan gelen şikâyetler olduğu belirtiliyor. Savcıların, işbirliği konusunda zaman zaman tıkanıklık yaşadıkları ve kolluk kuvvetlerinin yeterince hızlı hareket edemediğine ilişkin şikâyetlerini aracılarla Saray’a ulaştırdığı öğrenildi. 

PKK SALDIRILARINDAKİ GÜVENLİK ZAAFİYETİ

İKİNCİ SENARYO: Geçen hafta PKK’nın Şırnak’ta Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlediği bombalı saldırı. Saldırıdan önce, ‘güvenlik zaafiyeti’ olduğuna ilişkin Ankara’ya bilgi ulaştı. Uyarıdan kısa süre sonra bomba yüklü kamyonun uyarı yapılan noktadan geçerek patlatılmasına ilişkin video görüntülerinin de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaştırıldığı dile getirildi.

EN KRİTİK GÖREVLERE ARKADAŞLARINI GETİRMESİ

ÜÇÜNCÜ SENARYO: Efkan Ala’nın en kritik görevlere ‘yakın arkadaşlarını’ getirmesi, ‘liyakat’ tartışması yaratırken, son valiler kararnamesindeki hatalarla, emniyet müdürleri kararnamesinin tamamlanamamış olmasının da Ala ile yolların ayrılmasının bir başka nedeni olduğu belirtiliyor. Son kararnameyle atanan bazı valilerin, FETÖ ile bağı olduğu iddiaları bir süreden beri konuşuluyor. Darbe girişiminden önce hazırlanması planlanan emniyet müdürleri kararnamesinin halen tamamlanamaması ve mevcut emniyet müdürleriyle ilgili FETÖ ayıklamasının sonuçlandırılmaması da rahatsızlık yaratan konulardan. Bu yöndeki iddialar ve şikâyetlerin Ala’nın ‘FETÖ mücadelesinde yavaş kaldığına’ ilişkin tartışmaları tetiklediği belirtiliyor.

DARBE GECESİ HAVAALANI'NDA HANGARA GİRİP...

Ahmet Takan'ın Efkan Ala'nın görevden alınmasıyla ilgili gündeme getirdiği senaryo ise şöyle:

DÖRDÜNCÜ SENARYO: Görevden alınma nedeni; "Darbe gecesi Esenboğa havalimanında ambarda saklanıp telefonları kapatması... Darbe sonrası mülki idare amirlerinin çoğunun 'FETÖ'cü çıkması... Bakanlıktaki 'FETÖ' temizliği tavrı... Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın Efkan Bey'in iyi bir Başbakanlık Müsteşarlığı yaptığı fakat iyi bir Bakanlık yapamadığı..." vs..vs.. gibi.

Saray ve siyasi kulislerden azlin perde arkası ile ilgili ulaştığımız bilgilere bakalım;

Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi yaşanan acı olaylardan biri çok sessiz ve derinden hep tartışıldı durdu. Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Turgut Aslan'ın gittiği Jandarma Genel Komutanlığı karargahında başından vurulması... Aslan'ın böyle kritik bir ortamda Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'den izin almadan/habersiz oraya gitmeyeceği hatta Bakan'ın haberi olamayacağı konusunda çok soru işaretleri ortaya atıldı. Erdoğan'ın baskılara rağmen Efkan Ala'nın Lekesiz'i görevden almada direndiği...

Sonra; tutuklanan eski Sinop Valisinin saraya ulaşan ifadeleri... Önceki gün de sabah saatlerinde, MİT'ten gelen çok ciddi bir "FETÖ"cü listesinden bahsediliyordu;

"6 eski 2  halihazırdaki Bakan, sempatizanları ile birlikte AKP içinde 33 milletvekili, 6 Genel Müdür, 3 Müsteşar" diye..

Efkan Ala azledildikten sonra saray kulisleri, "FETÖ" ile mücadelede yeterli derecede etkili olmadı diye sırada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın olduğu iddiaları ile çalkalandı...