BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,01
ALTIN 2.323,40
HABER /  GÜNCEL

Efe Boz'un öğretmenlerine hapis cezası

Okul tuvaletinde üzerine lavabo düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz'un ölümüne ilişkin davada karar çıktı.

Abone ol

İSTANBUL Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda 13 Mayıs 2010 tarihinde üzerine lavabo düşen Efe Boz'un ölümüne ilişkin dava sonuçlandı.

Efe Boz’un ölümü ile ilgili davada okul müdürüne 3 yıl 4 ay, sınıf öğretmenine ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Maltepe’de okul tuvaletindeki lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz’un ailesi mahkemenin kararına tepki gösterdi. Anne Nurdan Boz, verilen hapis cezalarını yeterli bulmadığını belirterek, “Almış oldukları ceza kesinlikle benim oğlumun ölümünün karşılığı değil” dedi.

Duruşma sonrası Efe’nin annesi Nurdan Boz ve babası Kemal Boz, avukatları Mehmet Ümit Erdem ile birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. Mahkemenin kararını yorumlayan avukat Mehmet Ümit Erdem, “3 senenin sonunda nihayet karar verildi. Karar bizi tatmin etmedi. Ama sonuçta bir kısım mahkumiyetler de çıktı. Müteahhit elamanlarına 2’şer buçuk yıl, okul müdürüne 3 yıl 4 ay ve yine öğretmene 1 yıl 8 ay hapis cezası çıktı ancak cezası 2 yılın altında olduğu için ertelendi. Mahkeme tarafından daha önce hakkında dava açılmayan kişiyle ilgili de suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. O kişiyle ilgili dava açılacak. Lavabo imalata işi usulsüz olarak yapıldığı için Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul Müdürlüğü, İl Özel İdaresi hakkında da yine suç duyurusu yapılacak ve onlar hakkında da savcılık tarafından yeniden takibat yapılacak. Yapılan bu yargılamada aslında İstanbul’un göbeğindeki bir okulda nasıl kuralsızca işler yapıldığını, bir lavabonun bile nasıl usulsüz yapıldığını, bununla ilgili denetim ve kontrollerin yapılmadığını; gerekli izinlerin yapılmadığını gördük” dedi.

“VERİLEN KARARLARI YETERLİ BULMUYORUM”

Oğlu Efe’nin fotoğrafını taşıyan Nurdan Boz ise verilen kararın kendisini üzdüğünü söyledi. Boz, “Bugün burada maalesef üzgünüm. Verilen kararları yeterli bulmuyorum. Neticede 5,5 yaşında bir çocuk hayattan koparıldı. Ağır kusur, ihmal, tedbirsizlik var. 7 gün içerisinde itiraz edeceğimizi avukatımız belirtti. Bundan sonraki süreç ne olur bilmiyorum ama bu mahkemeden çıkmış en iyi karar. İl Özel İdaresi’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Maltepe Kaymakamlığı’nın bu işleri tamamen oluruna bırakıp, okul müdürlerinin inisiyatifiyle yapılmasını sağladıkları için onlar hakkında da soruşturma açılmasının yolunun açılması mutlu edici taraf.

BENİM OĞLUMUN ÖLÜMÜNÜN KARŞILIĞI DEĞİL

Öğretmen ve okul müdürünün memuriyet sicillerine işleyecek olması önemli bir karar ama almış oldukları ceza kesinlikle benim oğlumun ölümünün karşılığı değil. Okul müdürü 3 yıl 4 ay, öğretmeni ise 2 yılla. Oysa Efe öğretmeninin koruması ve gözetimi altındaydı. 22 dakika 10 saniye öğretmeninin korumasında ve gözetiminde olması gereken bir anda hayatını kaybetti. Öğretmeninde izin alıp tuvaleti kullanmak istemesi nedeniyle bu olay başına geldi. Maalesef öğretmeninin koruması ve gözetiminde olmasına rağmen hayatını kaybetti. Öğretmeni de çok komik bir ceza aldı, cezası da ertelendi” diye konuştu.