BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.474,99
HABER /  GÜNCEL

Ecrimisil nedir ? Ecrimisil ile kira arasındaki fark nedir?

Ecrimisil kısaca hazine ya da şahıs arazisinin işgal tazminatı olarak tanımlanır, ecrimisil ile kira arasında çok belirgin ve önemli bir fark vardır.

Abone ol

Ecrimisil Nedir? : Bir hazine taşınmazının veya şahsa ait bir taşınmazın; idarenin izni ve taşınmaz sahibinin rızası olmadan işgal edilmesi sonucunda, işgal eden kurum ya da kişiden taşınmazın işgal edilmesinden önce elde edilebilecek gelir bedelini talep eden tazminat şekline Ecrimisil denilmektedir. Kısaca işgal tazminatı olarak da tanımlanan ecrimisil tazminatında işgalcinin ya da idarenin kusurlu olup olmadığına bakılmamaktadır. 

Ecrimisil ile kira arasındaki fark? : Ecrimisil ve kira birbirinden oldukça farklı kavramlardır. Ecrimisil geriye dönük şekilde hesaplanmaktadır. Kirada, kiraya veren şahıs ile kiracı arasında tamamen kendi rızaları sonucu oluşmuş hukuki temelli bir anlaşma vardır. Ecrimisilde malikin (Mal sahibinin) rızası yoktur ve malik ile işgalci arasında hukuki temelli bir anlaşma bulunmamaktadır.

Ecrimisil davası nasıl açılır? : Ecrimisil Davası, mal sahibinin malı haksız yere kullanan ya da elinde tutan kişiden işgal tazminatını talep ettiği davadır. Davanın açılması için öncelikle taşınmazın bağlı olduğu mahkemeye bir dilekçe verilmelidir. Mahkeme tarafından görevlendirilmiş bilirkişilerce işgali söz konusu olan taşınmasızın değeri hesaplanır.

Ecrimisil İhbarnamesi : Belirlenen ecrimisil bedeli 15 gün içinde "Ecrimisil İhbarnamesi" adıyla davalıya (İşgali iddia edilen kişiye ) teslim edilir. Davalının karara itiraz etmek için Ecrimisil İhbarnamesi'nin tesliminden itibaren 30 günlük süresi vardır. Mahkeme itiraz sonucu olumlu ya da olumsuz bir ecrimisil tutanağı düzenleyerek yine 30 gün içerisinde davalıya göndermektedir.

Bu tebligattan itibaren 60 gün içerisinde, ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali için karşı dava açılabilir fakat karşı dava açılsa bile ecrimisil bedelinin ödenmesi zorunludur. Bunun dışında yürütmeyi durdurma talebiyle bir karşı dava açılmışsa ve mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişse, dava sonuçlanana kadar bedelin ödenmesi zorunluluğu ortadan kalkar.

Ecrimisil bedelini ödeme şartları :  Ecrimisil borçlusu; ödeme konusunda güçlük yaşadığını bildiren talebi doğrultusunda, bedelin en az %25'ini peşin olarak ödeme şartıyla ödemesini en az bir yıllık süre boyunca taksitler halinde ödeyebilmektedir. Ecrimisil bedelinin taksit yoluyla ödendiği durumlarda kanuni faiz oranı uygulanmaktadır.