BIST 9.709
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,09
HABER /  MEDYA

Economist'ten olay Kertenkele yazısı

ATV'nin tartışma yaratan dizisi Kertenkele İngiliz basınının da ilgi odağı oldu. Economist dergisi diziyi sayfalarına taşıdı.

Abone ol

Economist dergisi yeni sayısında, ATV'de yayınlanan 'Kertenkele' dizisindeki bir karakter nedeniyle Türk kamuoyunda yaşanan tartışmayı sayfalarına taşıyor.

Haberde en dikkat çekici bölüm ise dizinin yayından kaldırılmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı'na dizinin yazarı tarafından yapılan 'Fethullah Gülen' göndermesi oldu.

Komedi dizisi 'Kertenkele'nin ilk bölümü 25 Ekim'de ekrana gelmişti. Dizide bir hırsızın imam kılığına girmesi tartışmaya neden olmuştu.

Economist'in haberinin başında yazar Çetin Altan'ın zamanında bir arkadaşına, Türk filmlerinin bir imamı sahtekâr olarak veya bir generali eşcinsel olarak canlandırmaya cüret edemeyeceğini söylediği aktarılıyor.

Yazıda on yıllar boyunca yönetmenlerin askerleri canlandırırken baskı altında olduklarını ancak Altan'ın imamlar için söylediğinin geçerli olmadığı, Yeşilçam filmlerinde imamların şişman ve kurnaz karakterler olarak yer aldığı belirtiliyor.

DİYANET 'YAYINDAN KALKSIN' DEDİ

AK Parti'nin 12 yıl önce iktidara gelmesiyle dindar Müslümanların itibarlarının onarıldığını hissettiklerinin belirtildiği yazıda işte bu yüzden AK Parti yanlısı bir kanal olan ATV'de yayınlanan 'Kertenkele' dizisinde, başroldeki hırsız karakterinin imam olarak gösterilmesinin bir şok etkisi yarattığı belirtiliyor.

Haberde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imam karakterinin inanca hakaret ettiğini belirterek dizinin yayından kaldırılmasını istediği, dizinin camilerde çekimini de yasakladığı bildiriliyor.

DİZİNİN YAZARINDAN GÜLEN ÇIKIŞI

Economist, AK Parti yanlısı yazarların Diyanet İşleri Başkanlığı'nın diziyi izlemeden acele bir yargıya başvurmakla eleştirdiğini ve kurumun Fethullah Gülen'in izinden gittiğini söylediğini yazıyor.

Dergi Türkiye'de gündemi sarsan ve arkasında Gülen Cemaati olduğu iddia edilen yolsuzluk soruşturmalarını ve sonrasında Gülen Cemaati'ne yakın olduğu iddia edilen devlet görevlilerine yönelik tasfiye operasyonlarını hatırlatıyor.

Gülen Cemaati yanlıların 'Kertenkele' dizisine saldırdığını yazan Economist bununla birlikte bu saldırının amacının dini duyarlılıklardan ziyade dizinin Cemaat yanlısı Samanyolu TV'den izleyici kapacağı korkusu olduğu iddialarını da aktarıyor.

Haberin sonunda İmam Hatip Lisesi mezunu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ters yöne gittiği iddialarının bulunduğu aktarılıyor ve Turkuvaz medya hakkındaki fezleke de hatırlatılıyor.