BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32
HABER /  GÜNCEL

Economist: Türkiye'de tarihi dava

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisinde 'Tarihi Bir Dava' başlığıyla yayımlanan yazıda, bir hafta önce sonuçlanan Balyoz davası ve toplumda yarattığı yankılar irdeleniyor.

Abone ol

İngiltere'deki Economist dergisinde 'Tarihi Bir Dava' başlığıyla yayımlanan yazıda, bir hafta önce sonuçlanan Balyoz davası ve toplumda yarattığı yankılar irdeleniyor.

Mahkeme kararlarının açıklandığı 21 Eylül'den bu yana "Adalet yerini buldu mu?" sorusunun gündemde olduğu belirtilen yazıda, Balyoz davasının "Türkiye'nin sendeleyen demokrasisi açısından tarihi bir dönüm noktası olarak görüldüğü" kaydediliyor.

İlk defa sivil mahkemenin, generallerin de aralarında yer aldığı yüksek rütbeli subayları yargılayıp suçlu bulduğunu belirten Economist, Balyoz davasında asıl amacın, adaleti sağlamanın ötesinde, "askeri darbeye girişmeyi düşünenlerin ne gibi sonuçlarla karşılacaklarını göstermek olduğu" belirtiyor.

Economist, bazı çevrelerin bu mahkemeyi, "ordunun eskiden beri siyasete müdahale etmesinin ve laik cumhuriyeti korumak adına, dindarlığını açıkça ortaya koyanları acımasızca bastırmasının bir intikamı" olarak değerlendirdiğini yazıyor.

Balyoz davasına, uydurma kanıtlar sunulduğu ve mahkemeye parti yandaşlığının egemen olduğu söylentilerinin yöneltildiğini belirten dergi, "davadaki birçok tutarsızlık, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın damadı ve Harvard Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olan Dani Rodrik tarafından, yazdığı blogda belgelendi" diyor.

Gülen hareketinin yayılımı

Savunma makamının mahkemeye sunulan kanıtların, Fethullah Gülen hareketine bağlı kişlilerce değiştirilmiş olduğunu iddia ettiği aktarılan yazı şöyle sürüyor:

"Bunu kanıtlamak imkansız ama, Gülen yandaşlarının, on yıllardır peşlerini bırakmayan generallerin etkisini dengelemek için polis birimlerine sızdığı söyleniyor. Bundan da öteye, 2010 yılında AKP tarafından getirilen anayasal değişikliklerle, ordu, yargı üzerindeki hakimiyetini kaybetti. Savunma makamı, bunun sonucunda Gülen yandaşı yargıçların sayısı büyük artış gösterdiğini düşünüyor."

Bir Batılı diplomatın, "Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri, yargının bağımsız olmadığı kanısıdır" dediğini aktaran Economist, Balyoz davasının henüz sona ermediğini, savunma makamının temyiz yoluna başvurabileceğini, o da sonuçsuz kalırsa Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidilebileceğini belirtiyor.

Economist'teki Balyoz davası yorumunun sonunda, "Generallerin görülecek davada anlayışla karşılanıp karşılanmayacakları belirsiz" deniliyor ve söz konusu dönemde Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Hilmi Özkük'ün "mahkemenin kararından üzüntü duyduğunu ama şaşırmadığını" söylediği aktarılıyor.