BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97
HABER /  SAĞLIK

Ebola nasıl bulaşır virüsün belirtileri neler?

Ebola virüsünün üç türü bulunuyor, hastalık çok kolay bulaştığı için ölümcül bir salgına dönüşebiliyor peki ebola belirtileri neler?

Abone ol

Ebola virüsü için iki aşı geliştirildi peki Ebola virüsü nedir, hastalık nasıl bulaşıyor, nasıl önlem almak gerekiyor, Türkiye'de ebola virüsü yayılabilir mi? İşte Ebola hakkında bilmeniz gerekenler.

ebola-virüsü.20141020130508.jpgBatı Afrika ülkelerinde on binlerce insanın yaşamını tehdit eden ebola virüsüne karşı yeni bir aşı geliştirildiği duyuruldu. Kanada Hükümeti, daha önce hazırlandığı açıklanan aşıların Dünya Sağlık Örgütü (WHO)‘nun Cenevre’deki merkezine gönderileceğini duyurdu.

Ebola virüsü, Mart ayından bu yana Liberya, Sierra Leone ve Gine’de başta olmak üzere birçok Batı Afrika ülkesi ile ABD, İspanya, Fransa ve Norveç gibi batılı ülkelere sıçramış durumda. WHO’ya göre, ebola virüsünün oluşturduğu salgına şimdiye kadar 9 bini aşkın kişi yakalanırken, bu kişilerden 4 bin 555’i yaşamını yitirdi.

EBOLA AŞISI YAPILDI

WHO tarafından dün yapılan açıklamada, ebolaya karşı Kanada’da geliştirilen VSV-EBOV adlı aşının hayvanlar üzerinde yapılan denemelerinde olumlu sonuçlar alındığı kaydedildi. Açıklamada, ebola aşısının insanlar üzerinde de deneme aşamasında olduğu, yakın zamanda ise nasıl dağıtılıp kullanılacağına karar verileceği belirtildi.

BUGÜNDEN İTİBAREN AŞI YOLLANIYOR

Kanada’da hazırlanan VSV-EBOV adlı aşının Ağustos ayında hazırlandığı duyurulmuş, ancak lojistik ve etik konuların henüz netleştirilememesi nedeniyle, Afrika’ya gönderilmesi işlemi gecikmişti. Henüz Kanada’daki laboratuvarlarda tutulan 800 adet aşının, bugünden itibaren üç parti halinde İsviçre’nin Cenevre kentindeki WHO merkezine gönderilmesi bekleniyor.

Ticari hakları Amerikan NewLink Genetics adlı şirkete ait olan aşının, toplamda kaç hasta için kullanılabileceği ise bilinmiyor.

Merkezi Britanya’da bulunan GlaxoSmithKline adlı ilaç şirketi de, ebola aşısı için yapılan araştırmaların sonuç verdiği ve üretilen aşının test sonuçlarının bu yıl içinde kesinleştirileceğini duyurdu. Şirket, ebola aşısının olumlu sonuçlar vermesi halinde 2015 yılı başından itibaren Afrika’da kullanılabileceğini açıkladı.

Afrika'yı yıkıp geçen Ebola virüsü ABD'ye kadar ulaştı ve şimdiye kadar 4 bin kişinin ölümüne yolaçtı.


İsmini 1976'da ilk olarak rastlandığı Zaire'deki Ebola nehrinden alan hastalık Batı Afrika'nın sınırlarını aşarak diğer kıtalara yayılmaya başlıyor.

EBOLA VİRÜSÜ NEDİR?

Dünya'ya kabus yaşatan Ebola virüsü insanlarda ve insan dışı primatlarda ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Ebola, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

3 tür Ebola virüsü var

-Ebola Sudan
-Ebola Reston
-Ebola Fildişi Kıyısı

ebola-vücudu-yok-ediyor.jpg
Ebola çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olan Ebola virüsü adını, Afrika'daki bir nehirden alıyor. Bulaşıcı olan Ebola virüsü kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır ve genetik materyali RNA'dan oluşur.

EBOLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Ebola, hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.

AFRİKA'DA ÖLDÜRÜYOR

İlk defa Aralık 2013’te Gine'de iki yaşında bir çocukta tespit edilen Ebola virüsü, Batı Afrika'da bugüne kadar 3 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

ebola-virüsü.jpg

EBOLA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Ebola virüsü alındıktan sonra hastalığın belirtileri halsizlik, ateş, kas ağrıları, kusma, ishal ve kanama şeklinde ortaya çıkıyor.

CDC'nin Ebola virüsüyle ilgili geçen hafta yaptığı açıklamada ise Batı Afrika'da Ocak 2015'e kadar, 550 bin ila 1 milyon 400 bin kişinin Ebola virüsünün bulaşmış olabileceği belirtilmişti.

ebola-virüsü-nedir.20141016132139.jpg

TÜRKİYE'DE EBOLA PANİGİ

ABD'de kabusa dönüşen Ebola virüsü nedeniyle uçakta bir kişi hapşırsa bile ülkeye sokulmuyor. Türkiye'de ise ebola vakası şüphesiyle ilk kez bir kişi hastaneye kaldırıldı.

Yabancı uyruklu bir kadının dün akşam saatlerinde Ebola virüsü şüphesiyle Pendik Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırılması  panik yarattı. Muayene kısmını hemen karantinaya alınırken Ebola şüphesi sıtma hastalığı çıktı.