BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,07
HABER /  GÜNCEL

Ebola: Deneysel ilaçla tedavi gören doktor öldü

Liberya'da Ebola'ya yakalanan ve henüz deney aşamasında olan Zmapp isimli ilacı kullanan bir doktorun öldüğü belirtildi. Buna karşın diğer hastaların tedavisinde ilacın kullanımına devam edilecek.

Abone ol

Liberya'da Ebola'ya yakalanan ve henüz deney aşamasında olan Zmapp isimli ilacı kullanan bir doktorun yaşamını yitirdiği belirtildi.

Abraham Borbor, Liberya'da Zmapp ilacının kullanan ve sağlık durumunda iyileşme gözlenen üç doktordan biriydi.

Liberyalı yetkililer Borbor'ın iyileşme göstermesine karşın, dünden bu yana sağlığının yeniden kötüye gittiğini söyledi.

Borbor'ın ölümü ile ilgili ayrıntı verilmedi.

Zmapp'ın iki ABD'li doktor olmak üzere bazı hastaların Ebola ile mücadelesinde yardımcı olduğu belirtiliyor.

Borbor'un ölümüne karşın diğer hastaların tedavisinde ilacın kullanımına devam edilecek.

Öte yandan Sierra Leone’de hastalığa yakalanan ve daha sonra İngiltere’ye getirilen hemşirenin tedavisi Londra’da devam ediyor.

Sierra Leone Meclisi Ebola salgına yakalanan ve bunu saklayan kişilere ceza uygulanması kararı aldı.

Eğer yasa tasarısı devlet başkanı tarafından da onaylanırsa hastalığı saklayan kişilere iki yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Batı Afrika'daki Ebola Salgının pençesinde olan Gine, Nijerya, Sierra Leone ve Liberya'da toplam ölü sayısı 1400'ü geçti.

Ebola virüsü ilk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştü. Virüs vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor.

Meyve yarasası gibi hayvanlar virüsü taşıyabiliyor ve kan ya da orman hayvanlarının etinin tüketilmesi sonucu insanlara da geçebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sayılıyor.

Virüs bulaşanların ölüm oranı yüzde 90'lara çıkabiliyor. Ancak son salgındaki ölüm oranı yüzde 55 düzeyinde. Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor.

İshal ve kusma görülen hastalarda vücuttaki su oranının sabit tutulması hastayı rahatlatıp tedaviye yardımcı olabiliyor.