BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,84
ALTIN 2.502,51
HABER /  EKONOMİ

E-ticaret firmalarının site güvenlikleri için son gün 1 Mayıs!

E-Tuğra EBG A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran “E-ticaret firmaları 1 Mayıs’a kadar sitelerinin güvenliğini sağlamak zorunda” dedi.

Abone ol

E-Tuğra EBG A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun metnine dikkat çekerek, e-ticaret hizmeti veren kurumları uyardı.

Kuran; “Kanun’da ‘Bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur’ maddesi yer almaktadır. Buna göre Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 15 bin e-ticaret firması müşterilerinin kişisel bilgilerini korumakla yükümlü olacaktır. Bunu da ancak SSL güvenlik sertifikası ile sağlayabilirler” dedi.

SSL GÜVENLİK SERTİFİKASI ŞART

E-Ticaret hacminin 14 milyar TL’yi aştığı Türkiye’de, e-ticaret hizmeti veren firma sayısı 15 bine, e-ticaret kullanıcısı sayısı ise 10 milyona ulaştı. Ticaretin yaygınlaştığı internet ortamında kimlik hırsızlarının sayıları ve hırsızlık yöntemleri de arttı. E-ticaret sitelerinin, geçerli bir SSL güvenlik sertifikasına sahip olmaması siteyi kredi kartı numarası, hesap bilgileri, parola ve kişisel bilgilerin güvenliğini tehdit eden phishing (avlanma) ve diğer kimlik hırsızlığı saldırılarına karşı savunmasız bırakıyor.

FİRMALAR GÜVENLİĞİ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ

E-Tuğra EBG A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’un e-ticaret hizmeti veren firmalara müşterilerinin kişisel bilgilerini koruma yükümlülüğü getirdiğini belirterek, “Kanun’da ‘Bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur’ maddesi yer almaktadır. Buna göre Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 15 bin e-ticaret firması müşterilerinin kişisel bilgilerini korumakla yükümlü olacaktır. Bunu da ancak SSL güvenlik sertifikası ile sağlayabilirler. Bu Kanun aynı zamanda sektörün dünya ile entegrasyonunu sağlıyor. Çünkü dünya çapında e- ticaret hizmeti veren firmalarda SSL güvenlik sertifikası; bir standart olarak kabul ediliyor” dedi.

SON GÜN BEKLENMEMELİ

Kullanıcının bilgilerinin korunmasının en ekonomik ve güvenli yolu SSL güvenlik sertifikası almaktan geçiyor. 14 milyar liralık ticaret hacminin oluştuğu pazarın sürekli büyümesine karşın kimliğinin çalınacağı endişesiyle pek çok kimse e-ticarete dahil olmuyor. Bir sitenin güvenli olup olmadığı ise adres çubuğunda yer alan yeşil veya sarı kilitten belli oluyor. E-Tuğra EBG A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, tüketicileri uyararak “Online alışveriş sitelerini kullananlar mutlaka alışveriş yaptıkları sitelerin güvenlik sertifikasının olup olmadığını ve geçerlilik sürelerini kontrol etmelidir” dedi.

SSL sertifikalarının otomatik olarak yenilenmediğine dikkat çekerek, “Sertifika süresi bitiminde, sertifika yenilenmez” açıklamasında bulunan Kuran, şunları söyledi: “Bu nedenle sertifika süresi geçen firmalar aynı belgeleri hazırlayıp, aynı süreci tekrarlayarak yeniden sertifika edinmek durumundalar. Örneğin E-Tuğra Premium SSL sertifikası için faaliyet belgesi ya da ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, yetki belgesi gibi evrakların her sene kontrol edilmesi gerekiyor. Durum böyle olunca otomatik yenileme söz konusu olamıyor.”

Her gün binlerce kişinin internet ortamında alışveriş yaptığını kaydeden E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, müşterilerini mağdur etmemek adına e-ticaret yapan firmaları, işlerini son güne bırakmamaları konusunda da uyardı.

E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş

E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş., yüzde yüz yerli sermaye ile 2005 yılında kurulmuş olup, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) olarak faaliyet göstermek amacıyla 507 sayılı elektronik imza kanunu ve ilgili mevzuatların öngördüğü kriterleri ve alt yapı çalışmalarını tamamlamış ve Haziran 2006 ‘da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu' ndan onay alarak, ESHS olarak faaliyetlerine başlamıştır. E-Tuğra, ilk 500 bilişim şirketi sıralamasında her yıl hızla yükselmeye devam etmektedir. TSE-ISO-IEC 27001 BGYS sertifikasyonuna sahip olan EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş., mevcut bilgi birikimi, tecrübe, sıfır hata ve güçlü uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, aynı zamanda tüm dünyada, Mozilla Firefox, Microsoft IE, Opera, Safari, Chrome, Ipad, IPhone, Andorid vb. uygulamalarında yüzde yüz güvenilir sertifika otoritesi olarak tanınan bir Türk SSL sağlayıcısıdır. Sahip olduğu 4096 bit kök sertifika ile Türkiye’de tek, dünyada sayılı şirketlerden biridir.