BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,22
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

E-kitap'ta vergi indirimi işe yarayacak mı?

e-kitaplarda KDV oranı yüzde 18’den 8’e düşürüldü. Peki bu düşüş fiyatlara yansıyacak mı yansımayacak mı?

Abone ol

Aralık ayının ilk günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre elektronik kitap (e-kitap) ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 18'den 8'e düşürüldü.

Radikal gazetesi, KDV’deki bu düşüşün e-kitap fiyatlarına yansıyıp yansımayacağını yayıncılara sordu. Görünen o ki bu konuda varılmış bir mutabakat yok.

SIRMA KÖKSAL (CAN YAYINLARI)

başliksiz-3.20131204115017.jpge-kitap'ta KDV'nin inmesi fiyatları mutlaka düşürecektir. Neticede maliyet yüzde 10 düşüyorsa fiyat da buna göre düşer. Ancak fiyatlardaki bu düşüş satışları şimdilik pek arttırmayacaktır; çünkü e-kitap piyasasının en önemli sıkıntısı fiyat değil, tedarik.

Piyasada nitelikli bir hazırlık sürecinden geçmiş ve okurun ilgilendiği çok az kitap var.

Bu durum değişmedikçe, isterseniz e-kitapları ücretsiz dağıtın, pek bir hareketlenme olmaz. Benim tahminim, Amazon veya iBooks Türkiye'de mağaza açana kadar e-kitap piyasası bugünkü aksak rotasında gidecektir. Ne zaman ki piyasa e-kitapla dolar, bu fiyat farkının satışlarda etkisi eminim büyük olur.

Bu gelişmeyi çok olumlu karşılıyoruz ve bu konuda şimdiye kadar ısrarla çalışan Yayıncılar Birliği ve Yayıncılar Meslek Birliği üyeleri ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz.

İRFAN SANCI (SEL YAYINCILIK)

başliksiz-12.20131204115135.jpgBu kararın neticesinde e-kitap satış fiyatlarını yüzde 18 KDV oranına göre düzenleyen yayınevleri açısından bir değişiklik söz konusu olabilir. Ancak biz zaten fiyatlarımızı buna göre belirlememiştik.

Bir de yetkililere sormak gerekir: Daha işin başında e-kitap yayıncılığının önünü açmanız gerekirken yüzde 18 KDV koyarak niye zorluk çıkardınız? Ama e-kitap okunurluğunun az olmasını KDV oranlarına bağlamak da hata olur. Alışkanlık dönüşümü, ona uygun cihazlardaki alternatiflerin azlığı, kitap çeşitliliğinin sınırlılığı vb. gibi faktörler var. Dolayısıyla bu düşüşle okuma oranlarında bir yükseliş beklemiyoruz.

Elbette e-kitap sırt çevrilemeyecek bir mecra ancak Türkiye'de yol alması için hâlâ zamana ihtiyaç var.

İLKNUR ÖZDEMİR (KIRMIZI KEDİ)

başliksiz-1.20131204114917.jpgE-kitaplara yayınevlerinin koyduğu fiyatlar belli bir sisteme göre olmuyor. Genelde indirimli fiyatlar basılı kitabın belli bir yüzdesine göre belirleniyor ve indirim yüzdesi, kitabına göre yüzde 25-50 arasında değişiyor.

Daha önce e-kitap olarak KDV dahil 15 TL’ye satılan bir kitabın, eğer KDV indirimi dikkate alınırsa satış fiyatının yaklaşık 1,25 TL düşürülmesi gerekir. Düşük fiyatlı kitaplarda bu indirim daha da az olacaktır.

Dolayısıyla e-kitap satışlarını bu kadar küçük rakamların artırabileceğini düşünmüyorum.