BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  EKONOMİ

e-bilet uygulaması için ilk adım atıldı

Metro Turizm, devlet, yolcu ve otobüs firmalarının pekçok avantaja birlikte kavuşacağı e-bilet uygulaması için Maliye Bakanlığı’na başvurdu

Abone ol

Yılda yaklaşık 200 milyon yolcunun taşındığı ulaşım sektörü, e-bilet uygulamasıyla mali disiplin altına alınırken, hazine ise yılda yaklaşık 1 milyar lira artı vergi geliri elde edecek.

UCUZ SEYEHAT İMKANI OLACAK

e-bilet uygulamasıyla otobüs firmaları basılı kağıt, enerji, sarfiyat malzemeleri
gibi kalemlerde tasarruf ederken, yolcular da bu tassarrufun bilet fiyatlarını aşağı çekmesiyle birlikte, daha ucuz seyahat etme imkanına kavuşacak.

İstanbul- Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan tebliğe göre Türkiye'de artık, tıpkı havayollarında olduğu gibi otobüsle seyahatlerde de e-bilet uygulamasına geçiliyor.

Karayoluyla Yolcu Taşımacılığı Sektörünün lideri durumundaki Metro Turizm, e-bilet uygulamasıyla ilgili alt yapı çalışmalarını tamamlayarak Gelirler Genel Müdürlüğü'ne 3 Temmuz'da başvurusunu yaptı.

Konuyla ilgili bilgi veren Metro Holding CEO'su Ertan Çakır, bu uygulamayla birlikte yılda yaklaşık 200 milyon yolcunun seyahat ettiği ulaşım sektörünün bambaşka bir boyuta taşınacağını belirterek şunları söyledi:

'E-Bilet uygulamasının, otobüsle yolcu taşımacılığı sektöründe de uygulanması fikrini ilk ortaya atan firma biziz. Bununla ilgili tüm alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Maliye Bakanlığı'yla sektör temsilcilerinin yaptığı görüşmeler neticesinde bir tebliğ yayınlandı. Metro Turizm olarak ilk başvuruyu yapan firma da biz olduk. Hem devletin, hem firmaların, hem de yolcularımızın menfaatlerinin birleştiği bu uygulama sayesinde yepyeni bir dönem başlamış olacak'

Sektörün tamamının e-bilet uygulamasına geçmesi halinde, hazinenin yılda yaklaşık 1 milyar lira artı vergi avantajı elde edeceğini belirten Çakır, 'Yılda 20 milyon yolcu için, iptal biletleri de dahil olmak üzere sadece bizim şirketimiz, 3 nüshadan hesaplarsak her yıl 90 milyon bilet kesiyor. Verilere bakıldığında 200 milyon yolcu için her yıl sektörün 600 milyon bilet kestiğini görebiliriz. E-Bilet uygulamasıyla bu israfın önüne geçilmiş olacak. Şirketler kağıt, enerji, sarfiyat malzemeleri gibi kalemlerde tasarruf etmiş olacak. Vatandaş ise elde edilen bu tasarrufla birlikte aşağı çekilecek bilet fiyatları sayesinde daha ucuz seyahat etme imkânına kavuşacak' diye konuştu.

'BİZ HAZIRIZ'

Yayınlanan tebliğe göre E-Bilet uygulamasına topluca geçilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Ertan Çakır, 'Bize göre devletin bu uygulamaya geçmesi için bütün firmaların altyapısını tamamlamasını beklemesine gerek yok. Zira sektörün en çok yolcu taşıyan şirketi olarak biz her türlü alt yapı çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı tamamladık. Rakiplerimiz de dahil olmak üzere sahip olduğumuz Know-How'ımızdan tüm sektörün yararlanması için kapılarımız sonuna kadar açık. Biz uygulamanın biran önce başlamasını ve sektörün üç ayağını oluşturan Devlet-Şirket-Yolcu üçgeninde, herkesin avantajlı duruma geçmesini istiyoruz. Dünya devleri arasında pek çok alanda rekabet edebilen ülkemizin Ulaşım Sektöründe de ilklere imza atması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün Avrupa'da hiçbir ülkede bizim sahip olduğumuz ulaşım modeli yok. Bütün yenilikler Türkiye'den çıkarken, e-bilet uygulamasında da ilk olmak bizim ülkemize yakışır. Metro Turizm olarak, israfın önlenmesi, devletimizin vergi kaybına uğramaması ve yolcularımızın daha ucuza seyahat etmesi için biz hazırız.' dedi.