BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39
HABER /  GÜNCEL

Duvardaki haç CHP'yi rahatsız etti!

CHP'li vekil Almanya'da mahkemedeki haç sembolüne itiraz etti.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı ırkçı örgütle ilgili davaya bakan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi salonunda bir haçın asılı olmasına karşı çıkmıştı.

HUKUK DEVLETİ İHLALİDİR

"Duruşma salonunda dini sembollerin bulunması hukuk devletinin ilkelerinden biri olan laik hukuk devleti ihlalidir" diyen Mahmut Tanal, "uygulamanın hukuk devletinde kabul edilebilir bir durum olmadığını" söylemişti. Tanal, "Almanya'da buradaki mahkeme salonunda haç işaretinin bulunması bir dini semboldür. Aynı dinde olmayan insanlar için bir tehlike oluşturur, bir güvensizlik oluşturur" ifadelerini kullanmıştı.

mahkeme_chp_2042.jpg

HAC SEVGİYİ SEMBOLİZE EDİYOR

Alman Bild gazetesi, CHP İstanbul Milletvekili Tanal'ın talebini Alman din adamı ve siyasetçilere sordu. Piskoposlar Konferansı'nın sözcüsü Matthias Kopp, "haç simgesinin mahkeme salonuna ait olduğunu" söyledi.

Hıristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Günter Krings, haçın mahkeme salonundan kaldırılması talebine karşı çıktı. Krings, "Haç insana olan sevgiyi ve hoşgörüyü sembolize ediyor. Batılı Hrıstiyan köklerimize işaret ediyor. Bu değerlerin mahkeme salonunda hatırlatılması iyi ve yerinde bir tutumdur" dedi.

Hrıstiyan Birlik Partisi'nin Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer, "Alman hukuk sisteminin bir parçası olan haç mahkeme salonunda asılı kalmaya devam edecek" dedi.