BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.501,42
HABER /  GÜNCEL

Düşen Airasia uçağının karakutusu deniz dibinde aranıyor

Cava Denizi'nde düşen yolcu uçağın karakutusunu bulmaya çalışan ekipler deniz tabanı taramalarına hız veriyor. 162 kişiyle düşen uçağın, gövdesi parçalanmadan deniz dibine inmiş olabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Cava Denizi'nde düşen AirAsia Hava Yolları şirketine ait uçağın karakutusunu aramak için yetkililer deniz tabanı taramalarına hız veriyor.

Uçağın enkazının bulunduğu düşünülen bölgeye gönderilen dedektörlerin ve sonar ekipmanının sayısı artırıldı. Endonezya Arama-Kurtarma Ajansı Başkanı Henry Bambang Soelistyo, "Sualtı keşiflerine ağırlık vereceğiz" dedi.

162 yolcu ve mürettebatla Endonezya'dan Singapur'a giderken gövdesinin parçalanmadan deniz tabanına inmiş olabileceği belirtiliyor. Şu ana kadar yapılan arama çalışmalarında toplam 16 kişinin cesedine ulaşılabildi. Son olarak Cuma günü yapılan aramalarda 7 kişinin daha cesedi bulunmuştu.

Uçağın gövdesinin parçalanmamış olması durumunda kalan yolcuların ve mürettebatın deniz dibindeki uçağın içinde olabileceği düşünülüyor.

Uçak neden düştü?

Airbus A320 tipi uçağın pilotu, kaza günü hava trafik kontrol merkeziyle yaptığı son görüşmelerde ileride yoğun bulutlar olduğunu söylemiş ve yükselmek için izin istemişti. Ancak yüksek irtifada yoğun trafik olduğu için merkez pilota yükselme izni vermemişti.

Aramalar devam ediyor. Cuma günü 7 kişinin daha cesedi Cava Denizi'nde bulundu.

Düşen uçakla ilgili soruşturmayı yürüten Endonezyalı hava güvenlik uzmanı Toos Saniotoso Associated Press haber ajansına yapıtğı açıklamalarda, "Her türlü olasılığı göz önünde bulunduruyoruz. Operasyonel gelişmeler, pilotaj hatası, teknik aksaklıklar, kontrol merkezi ve diğer tüm olasılıklar detaylı olarak inceleniyor" dedi.

Kazayla ilgili ortaya atılan bir tez ise yönündeydi. İlk bulguları değerlendiren bazı uzmanlar pilotun uçağı denize indirmesinden sonra fırtınalı denizde alabora olmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Uçağın karakutusunun bulunmasının kaza nedenini de aydınlatması ümit ediliyor.

Kaza bölgesi batık gemilerle dolu

Arama çalışmalarını zorlaştıran bir diğer konu ise, uçağın düştüğü bölgenin İkinci Dünya Savaşı Pasifik cephesinin önemli deniz çatışmalarına sahne olmuş bir yer olması.

Sonarla yapılan aramalarda ekiplerin aldığı bazı metal sinyallerinin batık gemilerden geldiği belirtildi.

1942 yılında Hollanda, ABD, İngiliz ve Avustralya güçleri Japon donanmasına karşı Cava Denizi'nde çarpışmış ve müttefiklerin 8 savaş gemisi 2 bin 300 kişilik mürettebatıyla birlikte batmıştı.