BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  GÜNCEL

Dursun Ali Erzincanlı: Babama bile bu kadar ağlamadım!

Şair Dursun Ali Erzincanlı demokrasi kahramanı Ömer Halisdemir'in kahramanlığını anlatan bir şiir yazdı. Halisdemir'in mezarını ziyaret eden Erzincanlı şiiri yazarken çok ağladığını anlattı.

Abone ol

Darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi öldürdükten sonra 30 kurşunla şehit edilen Piyade Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir için '30 kuş' şiirini yazan şair Dursun Ali Erzincanlı, Niğde'nin Bor İlçesi'ndeki şehidin babası Hasan Hüseyin Halisdemir'i ziyaret etti.

Darbe girişimi ve Ömer Halisdemir'in kahramanlığını anlatan şiiriyle dikkatleri çeken Dursun Ali Erzincanlı, Bor İlçesi'ne bağlı Çukurkuyu Beldesi'ne giderek şehidin babası Hasan Hüseyin Halisdemir, ağabeyi Doğan Halisdemir ve yakınlarıyla bir araya geldi. Babayla kucaklaşıp başsağlığı dileklerini Erzincanlı, 30 kuş şiirinin hikayesini de anlattı.

"BABAMA BİLE BU KADAR AĞLAMADIM"

Şiirin o gece kendiliğinden oluştuğunu belirten Erzincanlı, şunları söyledi:

"Aslında 15 Temmuz'da bir millet olarak beynimiz durdu. Normal şartlarda bir şiir yazmak düşünülmeyecek bir şey. Fakat o gece Ömer Başçavuşumuza şahadet şerbetini içiren kudret adeta onun destanını yazma hususunda bizi kullandı. Gün geçtikçe şiir kendiliğinden oluştu. Ben sadece onları kelimeye dizelere döktük okuduk okumaya çalıştık. Allah bunu bize nasip etti.

Yoksa yazmayla çalışmayla ortaya çıkacak bir şey değil. Şehidimizin makamını anlayabilmek için adete Allah bir milleti ona gözyaşı döktürdü. Ben 15 yıl boyunca sadece Peygamber efendimize şiirler yazdım. Ben açıkçası Peygamberimizin şiirleri dışında kendi babama bile bu kadar ağlamadım."

"O İLK KURŞUN DARBECİLERİN MORALİNİ BOZDU"

"Sadece bu destanın bir kelimeye dökülmesi gerekiyordu. Bu şiirimizi çok da böyle abartılı bir şekilde düşünmüyorum. Mutlak suretle filmlere aktarılacak, şiirlere, edebiyata ve sanata mutlak suretle yayılacak bir destan. Ben olayım başkası olsun bu destan ortaya çıkacaktı. Ben açıkçası acaba 'Kahraman şehidimizin ailesini üzer miyim bir seslenişle?'

Fakat şehitlerimizin mekanını Peygamber efendimiz öyle bir anlatıyor ki biz bunun milyonda birini bile yazmadık. Amcama da Allahu Teala bir şeref lütfetti. Amcamın milyonlarca Ömer'i oldu. Ömer Başçavuşumuz bize, bizim ecdadımızın çok büyük bir milletin torunları olduğumuzu gösterdi. Ömer Başçavuşun sıktığı o ilk kurşun, darbecilerin moralini bozdu, milleti de kendine getirdi."

KABRİ BAŞINDA DUA ETTİ

Baba Hasan Hüseyin Halisdemir ise, Erzincanlı'ya yazdığı şiir ve ziyareti için teşekkür ederek, "Ağzına sağlık, şiir çok güzel olmuş" dedi. Dursun Ali Erzincanlı, daha sonra evden ayrılıp belde mezarlığına geçerek şehit Ömer Halisdemir'in kabri başında dua etti.

15 TEMMUZ KAHRAMANLARI, ŞEHİDİN MEZARINDA BULUŞTU

Öte yandan 15 Temmuz darbe girişimi sırasında tankların önünde duran kahramanlardan bazıları Ömer Halisdemir'in mezarı başında buluştu. Bunlardan biri olan ve o gece askerin silahını tutarak vazgeçirmeye çalıştığı anı gösteren fotoğrafı akıllarda kalan Turhan Avcı, "Askere 'Silahını bırak bu vatan bizim bu vatan hepimizin' dedim. O gece öyle bir mücadele içerisindeydik ki; tankın önüne yatılıyor, üstüne çıkılıyor, olmuyor. Ama hiçbirimizde ölüm korkusu yoktu" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı önünde eşi İsmail ve kızı Vildan ile cuntacılara direnirken helikopterden açılan ateşle yaralanan Gülay Güvercin ise o gece yaşananları şöyle anlattı:

ABDEST ALIP SOKAĞA ÇIKTIK

"Cumhurbaşkanı, başkomutanımız bizleri sokaklara davet eder etmez abdestlerimizi alıp sokaklara çıktık. Konvoyla birlikte Genelkurmay Başkanlığı'nın önüne gittik. F-16'lar üzerimizden geçerek bizleri korkutmaya çalıştılar ama insanlar hiç korkmadan devamlı ileriye gittiler. O sırada helikopterle bizleri taradılar. Helikopterden açılan ateş sonrası eşimle ben yaralandım. Çok sayıda yaralı vardı."

Dursun Ali Erzincanlı'nın şehit Ömer Halisdemir için yazdığı 30 Kuş şiirinin ilk bölümü şöyle:

Ben babamın en hüzünlü yanıyım

Ben, babamın aslan kahramanıyım

Öyle değil mi baba, gözlerin kıpkırmızı çok mu ağladın?

Baba, o geceyi bir de benden dinle

Ama her zamanki gibi dinle, tebessümle.