BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Duran Kalkan'dan PKK'lı gençlere sert eleştiri

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, yol kesen, araç yakan, şantiye basan PKK'lı gençlere tepki gösterdi.

Abone ol

KCK Yürütme Konseyi Üyesi olan Duran Kalkan, örgütün gençlik yapılanmasına ve son dönem yoğunlaşan yol kesme, otobüs yakma, kepenk kapattırma, heykel dikme gibi eylemlere sert eleştiriler yöneltti.

Radikal yazarı KCK Yürütme Konseyi Üyesi olan Duran Kalkan'ın Selahattin Erdem mahlasıyla kaleme aldığı yazıyı köşesine taşıdı.

PKK'nın sertlik yanlısı kanadı temsil ettiği söylenen Kalkan, çözüm sürecinde bu kez farklı konuştu. Kalkan'ın hedefinde bu kez devlet değil PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H vardı.

Yazar Çalışlar, Kalkan'ın heykel krizi ve ortamı geren eylemlere ilişkin açıklamalarını böyle aktardı:

"Lice'deki heykel krizine gönderme yapan Duran Kalkan, “Sanki her işi başardık da sadece o kaldı gibi ortalığa büstler dikiliyor” diyerek sert bir tepki gösterdiği yazısında; PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin öncülük ettiği eylemleri topa tutuyor. "Dönemin amacından kopuk olan eylem biçimleri de başarı getirmediği gibi, çoğunlukla ciddi zararlar da vermektedir" diyor.

“OTOBÜSÜ YAKMAYIN”

Çözüm süreci ile yeni bir döneme girilmesine karşın, yeni dönemin ruhuna uygun eylem biçimlerinin geliştirilmediğini ifade eden Kalkan, şunları söylüyor: "Örneğin zaman zaman İstanbul'da belediye otobüsleri yakılıyor. Şehir merkezlerinde esnafın camları indiriliyor. İkide bir kepenkler kapattırılıyor. Benzeri birçok girişim yaşanıyor. Peki İstanbul'da halkın otobüsünü yakmanın, Kürt şehirlerinde dükkanların camlarını indirmenin, kepenkleri kapattırmanın devrime ve devrimci harekete ne faydası var? Bunların inşa ve direniş döneminin eylem çizgisi olması mümkün mü? Bunlar Hareketin kitle ilişkilerine zarar vermiyor mu? Yine Özgürlük Hareketinin istememesine rağmen, gereksiz yere ikide bir yollar kesiliyor. Sanki her işi başardık da sadece o kaldı gibi ortalığa büstler dikiliyor. Tahkim edilmiş hedefler vuruluyor. Bunların da dönem hedeflerini başarmak bir yana, inşa potansiyelini heder etmeye götürdüğü açıktır."

“YENİYİ ANLAYIN”

"Her ne kadar söylemde yenilik olsa da, plan ve proje eskidir. Plan ve proje eski olunca, uygulanan eylem ve örgüt biçimleri de eski olmaktadır. Dönemin amacından kopuk olan eylem biçimleri de başarı getirmediği gibi, çoğunlukla ciddi zararlar da vermektedir. Neredeyse provokasyon gibi bir durum söz konusu oluyor."

"Belli ki böyle eylem çizgisi olmaz, bu doğru değildir. Doğru olmadığı, dönem amaçlarını başarma ile ilgisinin olmamasından bellidir. Dahası çok ciddi zararlar verdiği de ortadadır. (...)Bu da yeniyi anlamamaktan, eski alışkanlıkları aşamamaktan ve ciddi yaklaşmamaktan kaynaklanmaktadır.”

 
 
 

“Çözüm süreci” konusunda Kürt tarafında nelerin değiştiğini merak edenler , Duran Kalkan'ın değerlendirmelerinde önemli ipuçları bulabilirler.