BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  DÜNYA

Dünyayı parmağında oynattı !

Dünyanın en büyük veri indirme sitesi Megaupload’un kurucusunun hayatı filmleri aratmayacak türden...

Abone ol

ABD Adalet Bakanlığı’nın başlattığı operasyonla kurucusu olduğu veri indirme sitesi Megaupload.com 21 Ocak’ta kapatılan ve servetine el konan Kim Schmitz, para ve güzel kadın hayallerine ulaşmak için vasatı aşmayan programlama yeteneklerini yalanlarıyla bir araya getirerek, hızlı zengin olmak isteyenler için bir idol olmayı başardı.

Bir zamanlar 150 milyondan fazla üyesi bulunan Megaupload, bugün siber korsanlıkla savaşan ABD hükümetinin odağı haline gelirken, Schmitz’in para ve hızlı arabalarla dolu hayatı 30 milyon dolarlık malikanesine yapılan baskınla sona ermiş olabilir.

Schmitz, Yeni Zelanda’da kefaletle serbest kalmış olsa da, malikanesinde el konulan helikopterini, dev “Predator” heykelini, plakasında “Tanrı” yazan Rolls Royce’u ve dev televizyon setlerini geri alamadı.

Schmitz, ilgi çekmesi gerektiği her zaman basını yanıltan, duvara tosladığı zamanlarda da yargıdan bir şekilde yakasını sıyırmayı başaran ilginç bir hayat hikayesinin kahramanı oldu. ABD’deki tutanaklara göre 1,95 boyunda ve 146 kilo olan Schmitz, hızlı geçen kariyeri boyunca kendisini etrafı güzel kadınlarla çevrili bir playboy, hızlı arabalar ve silah düşkünü, terörist avcısı ve her an intihar etmeye hazır bir teknoloji şehidi olarak lanse etti. Salıverilmesinin ardından röportaj vermeyi reddeden Schmitz, zengin olmak için yargıyı, uluslararası basını, yatırımcıları ve özel şirketleri defalarca kandıran kişi olarak efsane haline geldi.

BAŞARILARIN ÜZERİNE YATTI

Almanya’nın kıyı kentlerinden Kiel’de alkolik bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Schmitz, daha çocukken sahip olduğu aşırı egosuyla kendisini “süper siber korsan” olarak tanıtmaya başladı. AP haber ajansına konuşan eski arkadaşları ise Schmitz’in her zaman kendisini abartan bir insan olduğunu anlattı.

Schmitz'in bir zamanlar üyesi olduğu Kaos Bilgisayar Kulübü üyesi Dirk Engling, “Karşısına çıkan her fırsatta yarım dolar kazanmaya çalışırdı... Yetenekli değildi. Başkalarının cihazlarını, yöntemlerini kullanır ve siber saldırıları kendisi düzenlermiş gibi gösterirdi” dedi.

Riskli eylemleri nedeniyle kulübü tehlikeye sokan ve üyelikten atılan Schmitz, 1998 yılında e-posta üzerinden yasa dışı elde edilmiş yazılım satmaktan Münih’te mahkemeye çıkarıldı.

Diğer suçları arasında çalınmış telefon kartları alıp satmak olan Schmitz, mahkemeye siyah bir takım ve güneş gözlükleriyle geldi. “Kendisini casus gibi hissetmenin hoşuna gittiğini” söyleyen Schmitz, yargıcın “çocukça akılsızlık” diye tanımladığı eylemlerinden para cezası alarak kurtuldu.

Schmitz, üç yıl sonra, yükseklerde uçan bir yatırımcı olarak yeniden ortaya çıktı ve iflasın eşiğinde olan LetsBuyIt sitesini satın almak için 200 milyon dolar teklif ettiğini söyledi. Gazeteler yalanı yutunca, LetsBuyIt hisseleri iki günde tavan yaparak 19 sentten 77 sente yükseldi. Monaco’da dev bir teknede çekilmiş videosunu internete koyan Schmitz, kollarının altına aldığı genç kızlarla nasıl bir yatırımcı olduğunu da göstermiş oldu.

Schmitz, hisseler değer kazanınca, borçla satın aldığı LetsBuyIt hisselerini yalanını yutan yatırımcılara sattı ve birkaç günde 1.4 milyon dolar kazandı. Yargı peşine düşünce, yardımına Usame bin Ladin yetişti.

TERÖR AVCISI DOLANDIRICI

LetsBuyIt skandalının ardından, Alman polisler Schimitz’in peşine düşmüştü ki, 11 Eylül saldırıları yaşandı. Schmitz, yeniden basına açıklama yaparak, bin Ladin’i yakalayana 10 milyon dolar ödül vaat etti.

Dahası, Yihat (Terör Karşıtı Genç Siber Korsanlar) örgütü kurduğunu duyurup, teröristlerin parasını saklayan bankalara siber savaş açacağını ilan etti. Ancak “Pofuduk Tavşancık” adını kullanan siber korsanların, açık saçık bir resmini internete koyması, Schmitz’in planlarını suya düşürdü.

Tayland’a kaçan Schmitz, Ocak 2002’de internet sitesine, “Bir Alman ileri teknoloji-peri hikayesi sona ermek üzere” notunu düştü. Schmitz, 28’inci yaş gününde internette canlı yayında intihar edeceğini duyurdu: “Artık yeter... Geri sayım sona erdiğinde Kim başka bir dünyaya adım atacak ve sizin bunu görmenizi istiyor.” Doğum gününden birkaç gün önce Bangkok havaalanında yakalanan Schmitz, internet sitesine girdiği son notta, “Ekselansları Kral Birinci Kimble, Kimpire’ın Efendisi” olarak çağrılmadığı sürece ifade vermeyeceğini belirtti.

Yeniden bir Münih mahkemesinde beliren Schmitz, 130 bin dolar ceza alarak hapisten kurtuldu. Bu macera sonrasında TorrentFreak sitesinde yazdığı mesajda, “Yaptığım hata basını kucaklamak ve onlara istedikleri hikayeleri vermemdi” dedi.

HIZLI ARABALARLA DÖNDÜ

Schmitz, 2004’te Avrupa’da jet sosyetenin katıldığı Gumball 3000 rallisinde 250 kilometre hız yaparken görüldü. Vanity Fair dergisi yazarı George Gurley, “Schmitz bazıları tarafından palyaço olarak görülüyordu ama iyi bir sürücü” ifadesini kullandı.

Schmitz, bir yıl sonra Hong Kong’da Megaupload’u kurdu ve adını ilk önce Kim Tim Jim Vestor, ardından Kim Dotcom’a çevirdi. Dotcom, TorrentFreak’e, “Hong Kong iş yapmak ve hayalet kişiliğimi hayata geçirmek için harika bir yer” yazdı. Megaupload’un yetklililerin dikkatini çekmesi birkaç yıl aldı. Forbes dergisi, 2009 yılında adı çok az bilinen veri depolama şirketi Carpathia Hosting’in faaliyetlerinin bir gecede yüzde 100 arttığını ve internet trafiğinin yüzde 0.6’sına sahip olduğunu belirtti.

Megaupload.com’un bant aralığı, bünyesine kattığı sitelerle Facebook’un iki katına çıktı. Megaupload üyelerine şarkı, televizyon dizileri ve film indirme olanağı sağlayan Dotcom, yine yargının merceğindeydi. Bu sefer, sunduğu yatırım planı altında Yeni Zelanda’da yaşama hakkı elde etti. Devlet tahvillerine 8.4 milyon dolar yatırım yapan Dotcom, malikanesini satın aldığı Auckland kentinde valinin ve halkın gönlünü almak için muhteşem bir havai fişek gösterisi düzenledi. Sonrasında, üç çocuğunun annesi Filipinli Mona ile 24 milyon dolarlık malikanesine yerleşti.

10 YIL BEKLEYEN PARTİ GERÇEKLEŞMEDİ

Dotcom, 2011’in gelmesiyle birçok davayla boğuşmak zorunda kaldı. İlk olarak Perfect 10 porno sitesi, telif hakları ihlali suçlamasıyla Megaupload’a dava açtı. Mahkemede çözümlenen bu davanın ardından fim yapımcılarının telif haklarını koruyan Motion Picture Association’ın açtığı davada federal soruşturma başlatıldı.

Motion Picture başkan yardımcısı Kevin Suh, 175 milyon dolar zarara neden olmakla suçkadığı Dotcom için, “O dünyada telif haklarını çiğneyen bir numaralı kişi” dedi.

Megaupload’un kapatılmasıyla Dotcom’un gözaltına alınması,Wikipedia’nın internet özgürlüğü protestosunu izleyen saatlerde geldi. Özel timlerin helikopterlerle malikanesinin çimlerine indiği 20 Ocak'ta, Dotcom ertesi gün düzenleyeceği 38’inci yaş günü partisine hazırlanıyordu. 28’inci yaş gününde intihar edeceğini söyleyen Dotcom, 38’inci yaş gününde başlayan süreçle yolun sonuna gelmiş olabilir.

Telif hakları ihlali ve kara para aklamakla suçlanan Dotcom, 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Eğer suçlu bulunursa, 38’in yaş günü partisi hiç gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.