BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Dünyaya hakim olmak gibi bir hedefimiz yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Tarihte İpekyolu güzergahına hakim olmak, bir anlamda dünyaya hakim olmak anlamına geliyordu. Elbe...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Tarihte İpekyolu güzergahına hakim olmak, bir anlamda dünyaya hakim olmak anlamına geliyordu. Elbetteki bugün bizlerin, dünyaya hakim olmak gibi bir hedefimiz yok. Ama bu coğrafyanın ticaretini, dünya ticareti içerisinde yeniden etkin hale getirmek gibi önemli bir misyonumuz var" dedi.
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen "İpekyolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü" konulu forum başladı. Açılış konuşmasını Azerbaycan Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev’in yaptığı forumda, İpekyolu ülkeleri arasında gümrük geçişleri sırasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları ve tecrübe paylaşımı konuları masaya yatırıldı.
Forumda 11 ülkeden gümrük bakanı veya muadili kuruluşların başkanları ile 5 uluslararası kuruluştan 33 temsilci katıldı.
İpekyolu Forumu’nda konuşma yapan Hayati Yazıcı, pilot proje olarak uygulanan Kervansaray projesi hakkında bilgiler verdi.
Bakan Yazıcı, "Bu projeye 2008 yılında Türkiye’de başladık. Aradan beş yıl geçti. Bu coğrafyada ticaretin kolaylaştırılması bakımından İpekyolu forumu gerçekten çok kapsamlı bir girişim haline geldi" dedi.
Yazıcı, "Kervansaray projeimiz 2012’de pilot proje olarak uygulandı ve başarıyla tamamlandı. 2013 yılında ise proje kuzey rotasında ilerledi. Bunun sonuçlarını bu toplantıda değerlendireceğiz. Hep birlikte geliştirdiğimiz proje giderek daha da gelişiyoruz, daha çok ülkenin de katılımıyla inşallah bölgesel kalkınma ve dostluk köprüsü olma amacına doğru hızla ilerliyor" ifadelerini kullandı.

"İPEKYOLU COĞRAFYAMIZ İÇİN TARİHSEL BİR SİMGE"
Bakan Yazıcı, "İpekyolu bizim coğrafyamız için tarihsel bir simgedir. Zira dünyanın en eski mücadeleleri bu yol hakim olmak için sürdürülmüştür. O dönemde İpekyolu’na hakim olmak dünyaya hakim olmak anlamına gelirdi. Dünyanın en uzun ve en eski uluslararası ticaret yollarından biri olan İpekyolu tarih boyunca hem geçtiği ülkeleri iktisadi olarak kalkındırmış, hem de doğu-batı kültür ve medeniyeti için bir köprü ve buluşma vesilesi olmuştur. İpekyolu jeopolitiğin bir sonucudur. İpekyolu okyanusun bir yakasında olan Çin’den, diğer okyanusa, Akdeniz’e, Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın ekonomik atardamarıdır" dedi.

"İPEKYOLU ARTIK TREN AĞLARI, ULAŞIM HATLARI, GÜMRÜK KAPILARI VE ENERJİ KORİDORLARI İLE YENİDEN HAYATA GEÇİYOR"
Bakan Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti:
"Şimdi yeni bir dönüşümün içindeyiz. Bu dönüşüm İpekyolunu geniş tren ağları ile, ulaşım hatları ile, gümrük kapıları ile, enerji koridorları ile, doğalgaz boru hatları ile yeniden hayata geçirmenin ve bu coğrafyayı dünya ekonomisinde yeniden yükseltmenin çabasıdır. "
"İpekyolu güzergahındaki ülkelerin dış ticaretine baktığımızda bu çalışmaların önemi daha da açıkça ortaya çıkar. İpekyolu ülkelerinin dış ticaret rakamlarına özetle toplu olarak bakmak istiyorum: İpekyolu ülkeleri, toplam dünya ihracatında 4 trilyon 200 milyar dolar ile yüzde 23 gibi yüksek bir paya sahip. Toplam dünya ithalatında ise 4 trilyon 400 milyar dolar ile yüzde 25’lik bir paya sahip."
"2012’de Türkiye 152 milyar dolarlık ihracat ve 236 milyar dolarlık ithalat ile İpekyolu güzergahı içinde bulunan ülkeler içinde yedinci sırada yer almıştır".
"Ülke olarak, 2012’de İpekyolu güzergahı üzerined bulunan 19 ülkeye toplam ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 33’lük bir artış sağlamıştır. Dünya ticaret rakamları, İpekyolu ülkelerinin dünya ticaretindeki payının giderek arttığını göstermektedir."

"KERVANSARAY PROJESİ GÜMRÜKLERDEKİ BEKLEME SÜRELERİNİN MALİYETİNİ ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYOR"
Bakan Yazıcı, Kervansaray projesine başlarken gümrüklerdeki iş ve işlem sürelerinin ticaret yapanların güzergahlarını belirlemedeki öneminden hareket ettik. Bölgemizdeki tüm ekonomik gelişmelere rağmen gümrüklerdeki bekleme süreleri halen eşya ticareti maliyetini maalesef önemli ölçüde artırmaktadır. Bu sorunun çözümünde önemli bir araç Kervansaray projesidir" dedi.
Detaylara bakıldığında İpekyolu girişiminin projeye dönüştürülmüş halinin Kervansaray projesi olduğunu dile getiren Yazıcı, "Hattımız genişledikçe, diğer uluslararası kuruluşlara da işbirliğini artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Bakan Yazıcı, "Vurgulamak isterim ki, Kervansaray projesi, tarihi İpekyolu güzergahındaki doğu-batı hattını oluşturan daha önce belirttiğim bu ülkelerle elbette sınırlı değildir. Avrupa ve Asya’yı Afrika’ya bağlayan kuzey-güneş hatlarını da bu proje içermektedir. Dolayısıyla bu toplantıda hazır bulunan diğer ülkelerle birlikte BM, Dünya Gümrük Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Türk Konseyi gibi uluslararası örgüt ve kuruluşların bu projenin bir parçası olması en büyük temennimizdir. Projenin tamamlanmasıyla İpekyolu güzergahında kolay, güvenli ve ticaret erbabı için tercih edilir hale gelmesi en temel hedefimizdir" dedi.
Türkiye’nin öncülüğünde 2008 yılında başlayan İpekyolu forumuna Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Sırbistan ve Özbekistan katılıyor. Foruma Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ), Asya Kalkınma Bankası, Türkçe konuşan ülkeler İşbirliği Teşkilatı ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) destek veriyor.
6. İpekyolu forumunun Azerbaycan’da yapılan oturumundan sonunda Gebele Beyannamesi imzalandı.

"HEDEF, İPEKYOLU TİCARET HACMİNİ BÜYÜTMEK"
Forumun ardından basına açıklamalarda bulunan Yazıcı,”İpekyolu, dünya ticareti bakımından tarihi süreçler itibariyle önemli güzergahlardan biri. Geçmişte, tarihte İpekyolu güzergahına hakim olmak, dünya ticaretini yönlendirmek bir anlamda dünyaya hakim olmak anlamına geliyordu. Elbetteki bugün bizlerin, dünyaya hakim olmak gibi bir hedefimiz yok. Ama bu coğrafyanın ticaretini, dünya ticareti içerisinde yeniden etkin hale getirmek, ticareti büyütmek ve elbette ticaretin büyümesiyle bu güzergahda bulunan ülke halklarının refah seviyesini yükseltmek, üretimden daha fazla pay almalarını sağlamak gibi önemli bir misyonu var. Onu canlandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Yazıcı, "Amacımız gümrük prosedürlerinin, gümrük uygulamalarının basitleştirilmesi, bu konuda elde ettiğimiz tecrübeleri komşularımızla bu güzergahdaki gümrük idareleri ile paylaşmak ve dolayısıyla ürün geçiş ve sevkiyatlarında gümrük uygulamalarından kaynaklanan maliyetleri minimize etmek, hem hız kazandırmak ve elbetteki bunun aynında gümrük idarelerinin önemli görevlerinden biri olan güvenli ticareti sağlamaktır. Güvenli ticaretten kastım, kaçak ürün sevkiyatını ve sınır kapılarından ürün dışında kaçak olarak, kaçakçıların icrai faaliyetlerine konu olan uyuşturucu, silah, insan ve benzeri kaçakçılıkla da etkin mücadele etmek ve sonuç almak" ifadelerini kullandı.
Bu arada Gebele’ye ilk kez geldiğini söyleyen Bakan Yazıcı, "Bu coğrafyada bu kadar derli toplu, düzenli bir şehir, nadir şehirlerden bir tanesi. Bu anlamda da Azerbaycanlı dostlarımızı, kardeşlerimizi bu vesileyle kutluyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı, daha sonra başkent Bakü’ye geçerek Türk işadamları ile bir araya gelecek.
(İHA)