BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.431,03

Dünya'nın sonu 2099

Dünya'nın sonu 2099

Yüksek yaşamyeterli su garantili yerler sadece yüksek enlemler olacak. nasa bilimcisi james lovelock'un geliştirdiği gaia teorisine göre göre yüksek bölgelerde bir anda nüfus patlaması yaşanacak. bütün hayat da bundan ibaret olacak. dünyanın geri kalanı ise birkaç vaha dışında büyük ölçüde...

Dünya'nın sonu 2099

Daha iyimser uzmanlar ise, 4 derecelik bir ısınmanın dünya için büyük bir değişiklik olduğunu ancak gezegenin hayatta kalmak için yeterince kaynağa sahip olduğunu ifade ediyorlar.

Hayatta kalabilmek için insanoğlunun bazı radikal kararlar vermesi gerekiyor. Toplumumuz yeniden düşünmeli ve jeopolitik çizgilerden arındırılmış olarak kaynakların dağılımını düzenlemeli. Yani bugünkü ulusal sınırlarla Dünyanın geri kalanını soyutlamak yerine "ütopik" görünse bile sınırsız bir yapıya kavuşmalı.

Şu an ki zihniyetin her ülkenin kendi ürettiği yiyecek, su ve enerjiyle yetinebilmesi yönünde sabitlendiğini ifade eden uzmanlar, kaynakların nerede olduğu, nüfus, gıda ve çevredeki enerji üretimi gibi faktörleri planlayarak dünyaya yeniden bakılması gerektiğini düşünüyorlar.

Ulusal sınırların felaketten etkilenecek insanlara açılmaması durumunda, o insanlar ölüme terkedilmiş olacak.

Dünya'nın sonu 2099

Teoriye göre böyle olunca insanoğlunun yaşayabileceği yerler kuzey ve güney kutuplarına yakın bölgelerle yüksek yerler olacak. İnsanoğlu buralara hayatta kalabilmek için sığınacak. Geriye kalan bölgeler ise yaşam için yeterli olmayacak.

Peki gezegenin sadece bir kısmı yaşanabilir olacaksa, bu kadar büyük bir nüfus nasıl hayatını sürdürecek. Daha az iyimser olanlar insanoğlunun çok zor bir durumla karşı karşıya kalacağını ve bunu aşmak için yeterince zeki olmadığı görüşünde. Yine de insanlığın bir tür olarak devam edeceğini düşünüyorlar ancak bu yüzyılın sonunda toparlanmasının pek de kolay olmadığının altını çiziyorlar. Hayatta kalabilen insan sayısının muhtemelen bir milyar ya da biraz daha az olacağı tahmin ediliyor.

Dünya'nın sonu 2099

Taze içilebilir su bulabilmek sıcaklıkların artmasıyla dünya için büyük problem olacak. Çin, Güney Batı Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika'nın neredeyse tamamı ve Avustralya topraklarında nemin azalmasıyla susuzluk korkunç bir hal alacak.. Dünyanın diğer yerleri bu bölgeler kadar olmasa da suya hasret kalacak.

Dünyanın bütün çölleri genişleyecek. Özellikle Sahra Çölü'nün etkisi, Orta Avrupa'ya kadar genişleyecek.

Avrupa'daki dağlarda bulunan buzullarla beslenen Tuna, Ren gibi nehirler buzulların erimesiyle küçülecek. Peru Andları, Himalayalar ve Karakurum bölgesi için de benzer bir durum söz konusu. Bunların sonuçları ise Afganistan, Pakistan, Çin, Bhutan, Hindistan ve Vietnam'ın su kaynaklarının hemen hemen yok olması.

Dünya'nın sonu 2099

İŞTE BİZİ BEKLEYEN FELAKET SENARYOLARI

Dünyanın yarısı tropik iklimde (artı 30 eksi 30 derece arası) yaşıyor, ki bu alanlar iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olacak. Örneğin Hindistan, Bangladeş ve Pakistan şu anda bile musonların meydana getirdiği yıkıcı sellerin etkisinde can çekişiyor. Bu bölgeler ısındıkça su çok daha hızlı buharlaşacak ve Asya genelini kuraklık alacak. Mesela Bangladeş şu anki topraklarının üçte birini kaybedecek.

Afrika'da ise Sahra Çölü'nün çok daha geniş bir alana, yayıldığını düşünmek yeterli. Diğer modeller Afrika için çok daha kötümser, neredeyse bütün Afrika'nın çölleşmesinden korkuluyor.