BIST 9.572
DOLAR 32,48
EURO 34,82
ALTIN 2.487,48
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın merkezi neresi Çorum haberi yalan çıktı!

Dünyanın merkezi neresi sorusunun cevabı olarak Çorum'un ismi ön plana çıkmıştı. "Google, Çorum'u dünyanın coğrafi merkezi ilan etti" haberi yalan çıktı.

Abone ol

Google haritaların dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıkladığı iddia edimişti.  Söz konusu haberler kentte deyim yerindeyse “bayram havası yarattı.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Gazi Caddesi’nde bulunan belediye binası önünde yaptığı açıklamada, “NASA’nın yapmış olduğu ölçümlere göre içinde bulunduğumuz Çorum dünyanın merkezi olarak tespit edildi. Bunun haritalama sistemi dünyanın en çok kullanılan ölçümleme sistemidir. Yapılan çalışmada doğru bir çalışmadır. Bu da bizi de mutlu etmiştir. Daha önceki çalışmalarda tespit edilmişti. Bu yapılan çalışmayla dünyanın merkezi olduğunu anlamış bulunuyoruz. Aslında biz Çorumluların bu söylemi öteden beri var. Çorum dünyanın merkezi derdik. Şimdi tüm insanlık adına ölçümler yapılmış ve ortaya bu sonuç çıkmıştır. Çorum esasında eski tarihlerden beri yerleşim yeri olan bir coğrafyadır. Hititlerin başkentliğini yapmış olan bir coğrafyadır. 7 bin yıllık bir tarihi var. 7 bin yıllık tarih içinde 7-8 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolaysıyla böyle bir sonucun çıkması aslında bizi çokta şaşırtmadı. Bundan sonra Çorum'un tanıtımı açısından şehrimize daha çok turist gelir. İnsanlık tarihinin ortak zenginliğinin tanıtılması açısından fırsat olur inşallah” dedi.



‘BU FIRSATI DEĞERLENDİRELİM’

Konuya ilişkin Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'ndan da yazılı bir açıklama geldi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, fizikçilerin dünyanın merkezini Çorum olarak işaretlenmesinin şehir adına bir kazanç olduğunu kaydederek, “Turizm ve sanayimiz için bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.

GERÇEK KISA SÜREDE ANLAŞILDI

Çorum’u “dünya yüzeyinin coğrafi merkezi” olarak işaretleyenin Google olmadığı, bir Türk sosyal medya kullanıcısının yaptığı ortaya çıktı.



“İSTEDİĞİN YERİ MERKEZ YAPARSIN”

“Dünyanın coğrafi merkezi” tanımı ise bilim çevrelerinde kabul gören bir kavram olmadığı farklı parametreler kullanılarak farklı sonuçlara ulaşılabileceğini belirten uzmanlar, Çorum’u “dünyanın coğrafi merkezi” olarak belirleyen modelin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çorum'u 2003 yılında "dünyanın coğrafi merkezi" olarak belirleyen Holger Isenberg; uzay konusuna meraklı, sıradan bir yazılım uzmanı. Alman vatandaşı Isenberg'in bilinen hiçbir bilimsel çalışması yok.