BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın gözü bugün Soçi'de! Erdoğan da orada

Suriye'de çözüm için gözler Soçi'de devlet başkanları düzeyinde Türkiye, Rusya ve İran arasında arasında yapılacak üçlü zirveye çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirveye katılmak üzere Soçi'ye gitti.. Alman basınının zirveyle ilgili yorumu ise dikkat çekti.

Abone ol

SOÇİ'de gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran lideri Ruhani'yi biraraya getiren zirve dünya gündemine oturdu.

Alman Der Tagesspiegel gazetesi yazarı Susanne Güsten, Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin bugün Soçi'de yapacakları zirveyle ABD'yi 'bir kenara itip' Suriye'nin geleceği hakkında kararlar alacağını belirtti.

Zirve öncesi Erdoğan ve Ruhani'den kritik görüşme

"ABD, DAHA ŞİMDİDEN KAYBEDENLER TARAFINDA"

Üç liderin Suriye'de siyasi çözümü ve yeni gerilimi azaltma bölgeleri kurulmasını istişare edeceğini ve zirvenin kazananının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olabileceğini kaydeden Güsten, Soçi'ye davet edilmeyen ABD'nin ise daha şimdiden kaybedenler tarafında yer aldığının altını çizdi.

"ABD KÜRTLERLE MÜTTEFİK"

Moskova ve Tahran'ın Suriye'deki varlıklarını pekiştirmek istediğine, Ankara'nın da Kürtlerin güçlenmesine engel olmayı amaçladığına dikkat çeken Güsten, "Ankara için Moskova ve Tahran ile işbirliğinin alternatifi yok. Türkiye, ABD'nin yardımıyla çıkarlarını gözetemez. Zira Kürtler, IŞİD'le mücadelede ABD'nin en önemli müttefiki durumunda" ifadelerini kullandı.

EDELMAN: ABD'NİN KARŞI STRATEJİSİ YOK

Güsten, yazısında ABD'nin eski Ankara Büyükeçisi Eric Edelman'ın görüşlerine de yer verdi.

Edelman'a göre İsrail'in ve Basra Körfezi'ndeki Sünni ülkelerin koruyucusu durumundaki ABD'nin Suriye'de uygulamak üzere bir 'karşı stratejisi' bulunmuyor. Edelman, bu durumda Rusya ve İran'ın hiçbir engelle karşılaşmadan Suriye'de kendi düzenlerini kurabileceklerinin altını çizdi.

SOÇ ZİRVESİNİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Terör örgütü DEAŞ, Suriye'de elinde tuttuğu tüm alanları kaybederken, askeri operasyonlarda son noktaya gelinmesi, tarafları siyasi çözüm arayışlarına itti. Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran devlet başkanları düzeyinde bir araya gelerek krizin çözümünü masaya yatıracak. Rusya'nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni gündeme getirmesi beklenirken Türkiye'nin Afrin ve terör örgütü YPG'nin durumunu masaya yatıracağı düşünülüyor. Son bir hafta içerisinde üç ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da, Genelkurmay Başkanları ise yine Soçi'de bir araya gelmişti.